Bez prava na rad: Invalidna osoba Muhedin Muhić počeo štrajk glađu ispred zgrade Vlade TK

by admin
| 7:09
2708 muhedin

Muhedin Muhić iz Kladnja, nezaposleni diplomirani surdioaudiolog, danas je ispred zgrade Vlade TK započeo štrajk glađu.

Od  izvršne vlasti TK Muhić traži da mi pruže šansu da živi od svog rada  i da bude aktivan član društva, obzirom da mu je prema Pravilniku o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK to pravo oduzeto.

-Invalidna sam osoba (neratni invalid), završio sam defektološki fakultet (smjer surdoaudiologija), odradio pripravnički staž i položio stručni ispit. Već devet godina praktično hodam od vrata do vrata,  državnih i privatnih preduzeća, u potrazi za poslom, ali nažalost bez uspjeha. Više puta sam konkurisao na Javni poziv za prijem defektologa u osnovne i srednje škole u TK, koji raspisuje Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta TK, međutim i tu nisam naišao na razumijevanje kako od Ministarstva tako i od menadžmenta škola za prijem u radni odnos. Naprijed pomenuto Ministarstvo prilikom izrade  Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK nije ispoštovalo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH, čime su invalidne osobe oštećene prilikom prijave na konkurs – istakao je u svom obraćanju javnosti Muhedin Muhić.

Kako navodi polovinom protekle sedmice uputio je zahtjev za prijem na razgovor premijeru Tuzlanskog kantona, ali ogovor nije dobio. O nepoštivanju Zakona i diskriminaciji pri zapošljavanju invalida od strane Vlade TK, pismeno je upoznao OHR i Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Muhić je bivši i reprezentativac Bosne i Hercegovine u atletici i dugogodišnji član AK “Sloboda Tehnograd”.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.