četvrtak, 11 Juli 2019 06:49

"11. juli u Tuzli": Sa Trga slobode poslana jasna poruka sjećanja na nevino ubijene širom BiH

1107 srebrenica trg

U povodu sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je izvršen Genocid nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizovao je program pod nazivom „11. juli u Tuzli.“

Jasna poruka sjećanja na sve one koji su nevino ubijeni u Srebrenici, Podrinju i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine poslana je sa tuzlanskog Trga slobode u srijedu 10. jula kada je upriličena centralna aktivnost ovog programa.

Mladi glumci Narodnog pozorišta Tuzla i studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli izveli su nekoliko odlomaka iz drame „Priviđenja iz srebrenog vijeka“ autora Almira Bašovića.

Pažljivo birane kaside izvele su članice hora Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla, kao i član hora „Gazi Turali-beg“ Nihad-ef. Ibrišević. Tokom programa građanima okupljenim na Trgu mladi su darovali cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje" koji je neslužbeni simbol genocida u Srebrenici.

Organizatori su istakli da se programom želi doprinijeti njegovanju kulture sjećanja na Genocid koji je počinjen nad Bošnjacima, te da će se podizanju svijesti o važnosti kulture sjećanja ukazivati značajna pažnja i u narednom periodu.

Suorganizatori ovog programa bili su Narodno pozorište Tuzla, koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Program se realizovao uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzla - navedeno je u informaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu