Predsjedništvo SDA odlučuje: Promjena nosioca liste za Skupštinu TK-a?!

by nedim
| 23:08

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na sjednici zakazanoj za sutra, donijet će konačnu odluku o izbornim listama za oktobarske Opće izbore.

Kako saznaje Faktor kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će predložen predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Prijedlog je da na čelu izbornih listi za Parlamentarnu skupštinu BiH, u pet izbornih jedinica, budu Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Alma Čolo, Nermin Mandra i Denijal Tulumović.

Kako piše Faktor, za nosioce listi za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine po izbornim jedinicama, od prve do dvanaeste s izuzetkom desete, predloženi su Nijaz Hušić, Fadil Novalić, Azmir Husić, Begajeta Čaušević, Miralem Galijašević, Mirsad Zaimović, Eldar Čomor, Melika Mahmutbegović, Edin Mušić, Edin Smajić i Nermina Zahirović.

Kada su u pitanju katonalne skupštine, za nosioce listi SDA biti će predloženi Jasmin Musić u Unsko-sanskom, Anes Osmanović u Posavskom, Irfan Halilagić u Tuzlanskom, Mirsad Hadžić u Zeničko-dobojskom, Aida Obuća u Bosansko-podrinjskom, Tahir Lendo u Srednjobosanskom, Irma Memidžan u Hercegovačko-neretvanskom, Mahir Dević u Kantonu Sarajevo i Hikmet Hodžić u Kantonu 10.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, KO SDA TK za nosioca liste za Skupštinu TK je predložio Muamera Zukića, predstavnika GO SDA Živinice, koji je na posljednjim izborima imao najviše glasova u Tuzlanskom kantonu, dok bi sutrašnjom odlukom Predsjedništva SDA mogla biti napravljena rokada kojim bi na čelo liste bio postavljen Irfan Halilagić, aktuelni premijer Tuzlanskog kantona.

Halialigić je na listi koju je predložio KO SDA TK bio na trećem mjestu.Ukoliko dođe do ove izmjene, to će vjerovatno narušiti odnose unutar KO SDA TK, a u kojoj mjeri, ostaje da se vidi.