Završen i drugi rok za polaganje eksterne mature u TK, “popravni” u augustu

by Tuzla Info
| 16:00

U svim srednjim školama Tuzlanskog kantona završen je i drugi ispitni rok za eksternu maturu. Prvi ispitni rok za eksterne mature za srednjškolce Tuzlanskog kantona održan je 26. maja. Obzirom da se na ovaj rok iz opravdanih razloga nije odazvao jedan broj učenika održan je i vanredni rok. A juče je završen i drugi ispitni rok za učenike koji su na prvom roku ostvarili nezadovoljavajuće rezultate.

“Naredne sedmice radimo analitiku i spajanje rezultata po školama, po općinama po predmetima i u ovom periodu augusta mjeseca najdalje u septembru ćemo izvijestiti Vladu TK kao što to i zakon nalaže o organizaciji i realizaciji mature “ rekao je Izet Numanović, stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK

Kada je riječ o prolaznosti učenika na prvom ispitnom roku u odnosu na ranije godine, Numanović istiće da će se pouzdani podaci znati, nakon urađene analize.

“ Ali ako bismo dali opštu procjenu da ti rezultati mature iz prvog roka prema našim prvim uvidima u rezultate ne odstupaju mnogo, ako bismo tražili i određenu sredinu u prosjeku mogli bi reći da će se razlikovati možda 5 do 7 % u određenim oblastima bolji rezultat, ali isto tako 5, 7 ili 10 % u određenim oblastima i predmetima da ne bude kao prošle godine” kaže Izet Numanović, stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK

Kada govorimo o najlošijim rezultatima učenici i ove godine, kao i prethodnih su pokazali iz prirodno-matematičke grupe predmeta.

“Naše mišljenje je da se mora raditi kompletna revizija prisustva ovih oblasti u sistemu poučavanja i kontinuiranog učenja, jer bilo koja intervencija na kraju srednje škole ili na početku srednje škole, ona uveliko se naslanlja na ostvaren stepen usvojenosti ishoda učenja iz osnovne škole.Ako ih učenik nije ostvario u osnovnoj školi teško će to ko ispraviti u srednjoj školi” istakao je Izet Numanović, stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK.

Ove godine je oko 2500 učenika pristupilo polaganju mature, kao i 15 učenika, koji su srednje škole završili na nekom drugom području, a koji žele svoje školovanje nastaviti na nekoj od visokoškolskih ustanova u Tuzlanskom kantonu. Polaganju mature pristupilo je i 70 učenika koji imaju određene prepreke u učenju i učešću i koji rade po prilagođenim programima. Prema pravilniku za sve učenike koji nisu ostvarili zadovoljavajuće rezultate na prvom i drugom ispitnom roku, u avgustu će biti održan i treći tzv. popravni ispit, jer ukoliko učenik nije položio eksternu maturu ne mogu mu se izdati dokumenti o završenom srednjem obrazovanju.

Tuzlainfo/RTV Slon