Budžet Općine Tuzla veći za 3,9 miliona KM: Pomoć i onim bez građevinske dozvole

by admin
| 20:25
2806 badre

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, vijećnici su jednoglasno usvojili rebalans budžeta za ovu godinu, čije će povećanje od skoro četiri miliona maraka biti utrošeno za zbrinjavanje građana, čiji su objekti uništeni ili oštećeni u prirodnoj nesreći.
Naime, radi se o sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i naknadama za izgradnju i održavanje skloništa, koja su nakon usvajanja Zakona na nivou Federacije, usmjerena za zbrinjavanje građana ugroženih poplavama i klizištima.

Javni poziv

Kako bi pomoć što prije stigla do najugroženijih, vijećnici su usvojili Program zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada zahvaćenih prirodnom nesrećom na području općine Tuzla.

– Za ublažavanje posljedica, saniranja infrastrukture, odnosno klizišta i pomoći porodicama, predviđeno je 3,9 miliona maraka. Od toga je milion maraka predviđen direktno za novčanu pomoć porodicama. Biće raspisan javni konkurs, odmah po stupanju na snagu rebalansa budžeta i usvojenog Programa zbrinjavanja. Vjerovatno će to biti iduće sedmice, kazala je Suada Isaković, šefica općinske Službe za budžet i finansije.

– Dio sredstava će se obezbijediti i za troškove stanovanja, za nužni smještaj. Kirija će biti 250 maraka za porodice koje ostvare to pravo. Biće pružena pomoć i u građevinskom materijalu, ali za sve postoje kriteriji, pojasnila je ona.

Jasmin Imamović, općinski načelnik, kazao je da je rebalans budžeta bio preduslov da se pomogne građanima Tuzle, koji su uslijed aktiviranja klizišta izgubili svoje domove i čiji su domovi oštećeni. Jedno od takvih naselja je Badre, gdje su mnoge kuće potpuno uništene.

– U Tuzli je oko 900 oštećenih objekata, a od toga skoro 100 potpuno uništenih. Tu ima mnogo posla i mnogo potrebe da se pomogne. Kada su u pitanju osobe sa građevinskim dozvolama i one bez njih, imaju zakonom propisane procedure. Mora se poštovati to da li ste imali građevinsku dozvolu ili ne. Pomoći će se i onima koji je nisu imali. Mnogi donatori neće da pomažu objekte koji nemaju građevinsku dozvolu, kazao je Imamović, dodajući da je mnogo više onih čiji su domovi nastradali u prirodnoj nesreći, a koji nisu imali građevinsku dozvolu za izgradnju.

Prvi u FBiH

Inače, prema usvojenom programu, za uništene objekte će se dobivati do 10.000 maraka, dok će se za oštećene dobivati do 5.000 maraka.

Vijećnik Mensur Alić izjavio je da je Općinsko vijeće Tuzla prvo u Federaciji, koje je za vrijeme godišnjih odmora zakazalo sjednicu i usvojilo rebalans, kako bi sredstva bila dostupna građanima.

Usvajanje rebalansa budžeta podržala je i opozicija.

– S obzirom na to da se radi o važnim problemima, dakle o otklanjanju posljedica prirodne nesreće, Klub vijećnika SDA podržava ove odluke i rebalans budžeta, kazao je vijećnik Sabahudin Imamović.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.