Turbulencije u SDP-u: Ukoliko jedan član iz TK bude isključen, ostali izlaze iz stranke

by admin2
| 16:35

Odluka Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla o započinjanju pregovora o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) rezultirat će, sudeći prema upozorenjima čelnika te stranke, novim talasom isključenja, vjerovatno najvećim do sada.

Tim su postupkom, poručio je predsjednik stranke Nermin Nikšić, zvaničnici Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla direktno prekršili odluke organa i Statut SDP-a, što će, dodao je, “proizvesti posljedice”. Sudeći prema dosadašnjoj praksi, te posljedice su isključenje iz stranke.

– Prvo isključenje koje bi nastupilo prema nekome ko provodi ove odluke, ili uvođenje povjereništva, dovest će do trenutnog isključenja svih ljudi koji su involvirani u ovo. U ovom slučaju govorimo o hiljadama ljudi, a ne o 44 koji su glasali u ponedjeljak – kazao je za Faktor Edin Delić, aktuelni SDP-ov načelnik Općine Lukavac i kandidat za predsjednika te stranke na prošlim unutarstranačkim izborima.

Da je postojeća situacija u TK jedna od posljedica politike rukovodstva SDP-a, smatra i drugi Nikšićev protivkandidat na unutarstranačkim izborima, Svetozar Pudarić.

– Sada stižu posljedice “politike” koju već pet godina provodi rukovodstvo SDP BiH: formiranje SPD-a, razilaženje Kantonalnog odbora SDP TK i značajnog dijela općinskih organizacija iz TK, sa gradskom organizacijom Tuzle i “centralom” u Sarajevu, trčkaranje za Narodom i pravdom i Našom strankom u Vladi Kantona Sarajevo – napisao je Pudarić na društvenoj mreži Facebook.

Ukidanje neposredne demokratije pri izboru rukovodstva lokalnih stranačkih organizacija će, dodaje, zabetonirati pravac kojim se SDP kreće.

– Već mi se prikazuju budući scenariji “demokratskih” promjena koje nastupaju ove jeseni, taman da dobrano poguraju izglede za uspješne lokalne izbore iduće, 2020. godine. Evo se nađoše drugovi na brvnu, kao oni jarci što oba na kraju padoše u jarak. Nije moralo do toga doći, ali ovi što vode ne znaju ili neće – zaključuje Pudarić.

Glavni odbor SDP-a je, podsjeća Faktor, ranije ove godine donio odluku prema kojoj ta stranka neće formirati vlast sa “etnonacionalnim strankama”, među koje su svrstali isključivo SDA, SNSD i HDZ. Ostale stranke, pa i one koje su u bližoj prošlosti formirali isključeni članovi SDA, za rukovodstvo SDP-a su izgubile epitet “etnonacionalnih” pa je tako, primjera radi, na telefonskoj sjednici Glavnog odbora za odabrane članove donesena odluka da SDP u Kantonu Sarajevo, uprkos izbornom debaklu, formira vlast sa derivatima SDA.

SDA za rukovodstvo SDP-a nije bila prihvatljiv partner u TK, za razliku od PDA, stranke koju su nekoliko mjeseci ranije osnovali isključeni kadrovi SDA. U tom se kontekstu spominjao i iznos od milion KM, kojeg su čelnici PDA ponudili SDP-u za izbor te stranke, a ne SDA, za partnera u TK. Dok je predsjednik “nenacionalne” PDA Mirsad Kukić kao svečani gost stranačkih čelnika nazočio posljednjem Kongresu SDP-a, protivnicima koaliranja sa PDA u TK su isti ti stranački čelnici spočitavali namjeru da formiraju vlast sa SDA, odnosno, da budemo precizniji, etiketirani su kao “SDA-ovi igrači”.

– SDA je politička struktura koja treba pretrpjeti ogromnu kritiku i koja treba biti pod pritiskom i nas i građana, ali isto tako u onim stvarima koje SDA čini konstruktivno i korektno ne možemo biti protiv njih. Ja nisam neko ko je protiv nekoga apriori u svakoj poziciji i svakoj situaciji, nego ovisno o tome kakve stavove zagovarate, za šta se zalažete i mislim da politika treba biti borba za skup najvećeg zajedničkog sadržioca pozitivnih stavova – pojašnjava Delić.

Za veći dio Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla ostanak u hladovini opozicije, uvjetovan željom Centrale iz Sarajeva, značio bi pronevjeru povjerenja kojeg su im glasači ukazali na prošlim Općim izborima.

– Mislim da bi stav pobjedničke kantonalne organizacije i interes građana TK trebali biti imperativ, pa čak i iznad manipulativnih pokušaja utjecaja partijskih vrhova, odnosno da bi zastupnici trebali voditi računa o građanima koji su ih birali, a ne o nekome ko iz Sarajeva interpretira najbolji interes TK – pojašnjava Delić.

Sankcioniranje SDP-ovaca iz TK koji su odlučili preuzeti odgovornost u praksi bi značilo desetkovanje kapaciteta te stranke u zakonodavnoj vlasti na državnom i federalnom nivou, ali i potpuni raskol u TK te gotovo siguran debakl na narednim Lokalnim izborima.

Podsjećanja radi, SDP je na prošlim Lokalnim izborima osvojio osam načelničkih pozicija, a od njih osam, pet ih je u općinama TK-a. Od pet načelnika iz TK, prema informacijama Faktora, samo gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ne podržava odluke i stavove Kantonalnog odbora te bi eventualne sankcije u praksi mogle značiti “pad” SDP-a na samo četiri načelničke pozicije i vrlo izvjestan potpuni debakl na predstojećim izborima, kojeg će stranačko rukovodstvo, tvrde njihovi oponenti unutar SDP-a, pokušati kamuflirati skrivajući se iza takozvanog Bh. bloka i drugih stranaka sa kojima namjeravaju formirati predizborne koalicije.

(TI/Faktor.ba)