Uz prvi dan škole: Sindikat najavio štrajk u osnovnim školama Tuzlanskog kantona

by admin
| 13:28
2803 strajk

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona najavio je štrajk u osnovnim školama na području najmnogoljudnijeg kantona u F BiH.

Odluka o stupanju u štrajk zavisit će od sastanka sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, koji je najavljen za utorak, kazao je za Bportal.ba predsjednik Sindikata Mirzet Pozderović.

U jutrošnjem saopćenju Sindikata navodi se da “Vlada Tuzlanskog kantona u kontinuitetu krši odredbe Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i odgoja po pitanju isplate plaća i naknada zaposlenicima i na taj način dovodi u pitanje normalno odvijanje odgojno obrazovnog procesa u osnovnim školama”.

-Zbog navedenog a i drugih nagomilanih problema, obavještavamo članstvo i javnost da je Kantonalni odbor SS OOiO TK, nakon neuspjeha u mirovnom postupku, ispunio sve zakonske pretpostavke za donošenje odluke o stupanju u štrajk zaposlenih u ustanovama osnovnog obrazovanja TK, radi ostvarivanja zakonom utvrđenih prava, ističe se.

Prema Pozderovićevim riječima, plaće, iako kasne, za sada se isplaćuju, ali uposlenici u osnovnom obrazovanju od maja nisu dobili naknade za topli obrok i prevoz.

-Imamo problem i sa dobavljačima, nisu nam isplaćene naknade za topli obrok i prevoz, kao ni regres za 2013. i 2014. godinu. Bilo je obećano da će sve to biti regulirano do 31. avgusta, ali nita od toga nije ispunjeno, kazao je Pozderović.

On naglašava kako Sindikat više nema povjerenja u Vladu TK, ali da će u utorak ipak održati novi sastanak.

-Ako ne bude dogovora, održat ćemo vanrednu sjednicu i donijeti odluku o stupanju u gerenralni štrajk, kaže Pozderović za Bportal.ba.

(TI/Bportal.ba)