Vlada TK: Sa 175 građana potpisani ugovori o sufinansiranju mjera energijske efikasnosti

by Tuzla Info
| 13:00

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona (TK) Anela Ajšić danas je potpisala ugovore sa 175 prvorangiranih korisnika sredstava, koji su ispunili uslove po javnom pozivu za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK.

Tim ugovorima odobrene su mjere termoizolacije zidova, nabavke toplotnih pumpi, zamjene i ugradnje stolarije. Korisnici su dobili maksimalno 50 posto sredstava od ukupnog iznosa nabavke i ugradnje predviđene mjere, s tim da odobreni iznos nije mogao prijeći 5.000 KM.

Ajšić je rekla da će korisnici sredstava sa kojima su potpisani ugovori u toku ove godine realizirati planirane projekte. Dodala je da je značajan broj podnesenih prijava i veliki interes građana za jednu ovakve mjeru, ali da su njihova sredstva ograničena, te nisu mogli podržati još veći broj korisnika.

– To nam je ulazni podatak da naredne godine, kada se budu planirala sredstva, pokušamo za ovu namjenu planirati više sredstava – navela je Ajšić.

Vlada je ove godine, kako je naglasila, po prvi puta u realizaciju tog programa uvrstila mjerljive kriterije i izvršila bodovanje i na kraju rangiranje kandidata, za razliku od prethodnog perioda kada se ovaj program provodio po principu „ko se prije prijavi“.

– Definitivno i mi postajemo svjesni važnosti života u zdravom,ili što zdravijem okruženju, te težimo s jedne strane smanjenju zagađenja koje sami emitujemo, ali istovremeno težimo i ostvarivanju određenih finansijskih i materijalnih ušteda. U tom smislu Vlada će u narednom periodu više pažnje posvetiti takvim programima, a kako bismo našim građanima pomogli na putu zelene tranzicije – kazala je Ajšić, saopćeno je iz Vlade TK.