Sportski susreti IZ u BiH i regionu: Tuzla odličan domaćin, najuspješnije Sandžačko muftijstvo

by admin
| 6:35
3108 sport iz

Protekle sedmice u Tuzli su održani XVI sportski susreti članova Udruženja Ilmijje i uposlenika IZ u BiH i regionu.

Na susretima koji su već tradicionalni, ove godine je sudjelovalo trinaest ekipa koje su sačinjavali uposlenici medžlisa i muftiluka IZ-e u BiH, uposlenici Mešihata IZ-e Sandžak, Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, profesori obrazovnih ustanova IZ-e u BiH i uposlenici Rijaseta IZ-e u BiH. Bilo je to redovno godišnje okupljanje koje organizira Udruženje Ilmijje IZ-e u BiH, a koje pored sporta i sportskih nadmetanja ima za cilj međusobno upoznavanje i druženje. 

Domaćin ovogodišnjih susreta su bili Okružni odbor Ilmijje u Tuzli, Tuzlansko muftijstvo i Behram-begova medresa u saradnji sa Udruženjem Ilmijje IZ-e u BiH.

XVI sportske susrete je svečano proglasio otvorenim muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je govorio o jedinstvu svih u IZ-i, poručivši okupljenima da upravo oni predstavljaju snagu IZ-e i da pored snage uma i pameti treba raditi i na snazi svoga tijela.

Sportisti iz Sandžaka najuspješniji

Prvog dana susreta okončana su takmičenja u basketu, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Posebno interesovanje učesnika izazvalo je takmičenje u odbojci, a najuspješniji u ovoj disciplini su bili odbojkaši sandžačkog muftijstva koji su u finalu bili bolji od odbojkaša tuzlanskog muftijstva.U basketu su pehar odnijeli predstavnici sarajevskog muftiluka koji su u finalu nadigrali uposlenike Mešihata IZ-e u Sandžaku. Pehar za sveukupnog pobjednika u atletici ponijeli su atletičari zeničkog muftijstva sa 24,9 bodova, čiji su pojedinci osvojili dva zlata (Nermin Pašalić -100m i 200m) te jedno srebro (štafeta 4x100m), dok su drugi bili atletičari iz Sandžaka sa 21 bodom, odnosno  jednim zlatom (štafeta 4x100m), jednim srebrom (Šefćet Bilalović – 800m) i jednom bronzom (Hot Amel – 100m). Treći u atletici su bili predstavnici sarajevskog muftijstva sa 19,1 bodom, tj. jednim zlatom (Senahid Mihaljević – skok udalj), jednim srebrom (Adem Heganović – bacanje kugle) i dvije bronze (Mahmut Ibreljić – 800m i Ibrahim Mehić – 200m).

U stonom tenisu pobjedu je odnio Sabahudin Ćehajić ispred sarajevskog muftijstva, drugi je bio predstavnik sandžačkog muftijstva Anes Novalić,dok je treći bio Mehmedalija Čandić, ispred ekipe profesora obrazovnih institucija.Turnir u šahu je osvojio predstavnik   sandžačkog  muftijstva Šaćir Ćorović, drugi je bio Jakub Hadžić  ispred zeničkog muftijstva dok je treće mjesto zauzeo Izudin Mešanović ispred tuzlanskog muftiluka. U streljaštvu iz vazdušne puške na 10m pobjedu je odnio Harun Hodžić ispred sandžačkog muftijstva, drugi je bio Hasan Kozlić iz Zenice, dok je treće mjesto zauzeo predstavnik vojnog muftiluka Nedžad Babaluk. U srijedu 27. augusta odigrane su preostale utakmice grupne faze u futsalu, te finalna utakmica u kojoj su malonogometaši tuzlanskog    muftiluka bili bolji od ekipe sarajevskog muftiluka, dok su treći bili profesori odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e u BiH.

Ceremonijom proglašavanja najboljih i najuspješnijih, te dodjelom pehara i medalja,  XVI sportski susreti članova Udruženja Ilmijje i uposlenika IZ u BiH i regionu su okončani. Najuspješnija ekipa XVI sportskih susreta je ekipa sandžačkog muftijstva koja je osvojila ukupno 138 bodova. Predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić je uručio zahvalnice za doprinos u organizaciji XVI sportskih susreta Tuzlanskom muftijstvu, Behram- begovoj medresi i Okružnom odboru Ilmijje Tuzla. Specijalne zahvalnice uručene su Šefćetu Bilaloviću ispred Sandžačkog muftijstva za doprinos susretima i višegodišnju dominaciju u disciplini na 800m, te Enver ef. Pašaliću, jedinom predstavniku dijaspore na susretima, koji je predstavljao Mešihat IZ Njemačke, a diplomu za fer-play igru dobilo je Banjalučko muftijstvo. Ceremoniji zatvaranja susreta prisustvovali su i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, predsjednik Skupštine Ilmijje IZ-e u BiH Vehid ef. Arnaut, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Tuzla Enver ef. Tursunović te član Glavnog odbora Udruženja Ilmijje Husein ef. Resić.

Organizacioni odbor je izrazio zadovoljstvo što su i ovogodišnji susreti protekli u skladu sa normama naše vjere, u fer-playu i lijepom druženju, izrazivši zahvalnost domaćinima na izuzetno uspješnoj organizaciji XVI sportskih susreta.

Konačni plasman na XVI sportskim susretima u Tuzli:

1. Sandžačko muftijstvo        138 bodova

2. Sarajevsko muftijstvo        114,1 bod

3. Tuzlansko muftijstvo         108 bodova

4. Zeničko muftijstvo             79,9 bodova

5. Travničko muftijstvo          59 bodova

6. Odgojno-obrazovne ust.     56 bodova

7. Goraždansko muftijstvo      46,7 bodova

8. IZ u Crnoj Gori                   36, 6 bodova

9. Mostarsko muftijstvo          35,1 bod

10. Rijaset IZ u BiH                  34,1 bod

11. Vojno muftijstvo                 33,4 boda

12. Bihaćko muftijstvo              16,1 bod

13. Banjalučko muftijstvo         10,8 bodova

(TI/rijaset.ba)