Naredne sedmice u Tuzli „PBG 2014“: Šest predstava i jedna projekcija, ulaz slobodan!

by admin
| 14:17
2908 draft

Međunarodni festival pozorišta sa Balkana “Pozorište bez granica 2014”, u organizaciji Draft teatra, u Tuzli će se održati 14. put.

U okviru festivala, koji će trajati od 2. do 7. septembra, bit će odigrano šest predstava i prikazana jedna filmska projekcija u izvedbi amaterskih pozorišta iz Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Kosova, te Bosne i Hercegovine.

-Koncepcija festivala, koji uspješno funkcioniše evo već 14 godina je manje-više ista. Prošle godine smo po prvi puta imali dječiju predstavu, a to smo zadržali i ove, a novina je da ćemo imati i jednu filmsku projekciju naših prijatelja sa Kosova koji će prikazati nagrađivani kratki film „Povratak“– istakao je na današnjoj press konferenciji Dragan Tešić, direktor Draft teatra.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da se sve predstave igraju na otvorenom, zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, predstave i projekcija će biti izvedeni u prostoru Doma mladih. Izuzetak će biti predstava za djecu Gradskog kazališta Beli Manastir, i monodrama Dragana Tešića, koje će u slučaju da ne bude najavljenih padavina biti izvedene u ulici Prekinute mladosti ili Trgu Slobode.

Tradicionalni partner u organizaciji festivala koji opstaje već 14 godina je Dom mladih Tuzla.

-Zadovoljstvo nam je biti dio ove priče, posebno jer radimo sa Draft tetatrom, malim, amaterskim, ali ujedno izuzetno preofesionalnim teatrom. Nadamo se da će i drugi krenuti njihovim putem i da će Tuzla u narednom periodu češće biti domaćin ovakvih kulturnih događaja. Na nas, kao gradsku javnu ustanovu, uvijek mogu računati – istakao je Edin Mukinović, uposlenik Doma mladih Tuzla.

Festival je dio manifestacije „Ljeto u Tuzli“, pokrovitelj manifestacije je Općina Tuzla, a manifestaciju su pomogli Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i brojni sponzori.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Program i satnica:

02.09. – 19.30 h, Dom mladih

“Europana”, Kolomaz Trencin (Slovačka)

03.09. – 19.30 h, Dom mladih (Ulica prekinute mladosti)

“S čime u EU, glavom ili guzicom?” Draft teatar Tuzla (BiH),

04.09. – 19.30 h, Dom mladih

 “Vrati mi tu pidžamu budalo jedna šašava”, DIS Teatar Banja Luka (BiH),

05.09. – 19.30 h, Dom mladih

“Izbori za lokalnog šerifa”, Sinjsko pučko kazalište Sinj (Hrvatska),

05.09. – 18.30 h, Dom mladih

Kratki dokumentarni dilm “Povratak”, Shefqet Gjocaj Priština (Kosovo)

06.09. – 12.00 h,  Ulica prekinute mladsoti (Trg slobode)

Predtava za djecu “Put po svijetu”, Gradsko kazalište Beli Manastir (Hrvatska). 

06.09. – 18.30 h, Dom mladih

“Do nagega!” Harlekin teatar Postojna (Slovenija).

(Tuzlainfo)