Evidentirane štete u TK: Augustovske poplave i klizišta odnijeli 119,6 miliona KM

by admin
| 13:19
1605 lukavac 4

Vlada TK prihvatila je Informaciju o poplavama i klizištima na području Tuzlanskog kantona u period od 05.08. do 09.08.2014. godine.

Obilne kišne padavine, stoji u Informaciji, uzrokovale su nagli porast vodostaja u svim vodotocima, izlijevanje iz korita i poplave na području cijelog TK.

 Poplavljeno je više stotina stambenih i pomoćnih objekata, industrijskih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Općinske komisije za procjenu šteta uradile su preliminarnu procjenu šteta od poplava i klizišta koja iznosi 119.678.256,48 KM. Došlo je do prekida purtnog saobraćaja i plavljenja i oštećenja magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva.

Aktiviran je veliki broj klizišta koja ugrožavaju stambene, privredne i infrastrukturne objekte, kaže se u Informaciji Kantonalne uprave civilne zaštite. Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je u općinama Kladanj i Čelić, dok je na području ostalih općina i na nivou TK na snazi stanje prirodne nesreće proglašeno u maju ove godine.

U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija stanovništva, evakuirano je 2.367 građana i smješteno kod rodbine, prijatelja i prihvatne centre koje su organizovali štabovi civilne zaštite. Tokom trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja.

Pri izvođenju radova u hitnim mjerama sanacije terena na području općine Tuzla povrijeđena su dva uposlenika Općine, jedan sa prelomom noge a drugi sa lakšim povredama.

(TI) / Foto: Arhiv

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.