Tuzlanski kanton: Jednokratna pomoć općinama od 1,3 miliona KM čeka Komisiju Skupštine TK

by admin
| 8:19
1605 ziv 3

Iako je Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici pripremila dokument o raspodjeli sredstava jednokratne novčane pomoći općinama TK za hitne intervencije, milion i 300 hiljada KM bit će podijeljeno tek kada se sastane Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK.

Prijedlog Odluke uradili su Štab i Kantonalna uprava civilne zaštite nakon provedene procedure za preliminarne procjene štete a prema kriterijima koji su dogovorili općinski načelnici. Riječ je o interventnim sredstavima za sanaciju šteta uzrokovanih prošlosedmičnom prirodnom nesrećom koja su blokirana jer je za raspodjelu ovih sredstava prema Zakonu o izvršenju Budžeta TK potrebno mišljenje Skupštinske komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, Zdenka Tadića, tokom jučerašnjeg dana nije bilo moguće doći do mišljenja nadležne Komisije. Na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona rečeno je da se očekuje hitno zasjedanje ove komisije, kako bi Vlada u četvrtak, na vanrednoj sjednici, mogla donijeti odgovarajuću odluku.

Vlada TK, također je rečeno, nezadovoljna je tempom realizacije pomoći sa viših nivoa vlasti, a prije svega Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje treba da utvrdi kriterije raspodjele sredstava – saopšteno je.

(TI)