Bh. institucije u 2014.: Svake sekunde potroše naše 292 marke

by admin
| 11:48
0201 brojac

Bh. institucije 2014. počinju trošeći 7 KM po sekundi više nego prethodne godine, pokazao je u ponoć resetovani brojač javnih finansija Fondacije CPI, u ulici Ferhadija. Jedna sekunda poreske obveznike u novoj godini košta 292 konvertibilne marke.

Za budžetsku potrošnju u 2014. predviđeno je 9,2 milijarde KM. To je blagi porast u odnosu na 2013. kada su budžeti državnog i entitetskog nivoa, Distrikta Brčko, deset kantona i svih opština u Bosni i Hercegovini zajedno iznosili 8,9 milijardi KM.

Povećanje troškova servisiranja vanjskog duga za 300 miliona konvertibilnih maraka dodatno je opterećenje u tekućoj godini. Budući da bh. vlasti ne pružaju cjelovitu informaciju o ukupnom iznosu budžeta, ostavljajući prostor nenamjenskom i neracionalnom trošenju, CPI brojač u Ferhadiji će i dalje 24 sata dnevno pratiti potrošnju novca poreskih obveznika.

Osim brojača u Sarajevu, svim građanima BiH na raspolaganju je online brojač potrošnje na www.cpi.ba, putem kojeg se mogu informisati o protoku novca kroz državne blagajne i interaktivna web stranica budzeti.ba, koja prikazuje kako se budžeti u Bosni i Hercegovini troše prema funkcionalnoj podjeli.

Kroz te prikaze građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba.  

(ekapija/tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.