MUP TK-a nakon jučerašnje nesreće: Motociklisti pridržavajte se propisa!

by admin
| 16:26
1308 moto

Ministartvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pozvalo je vozače motornih vozila, posebno motocikliste da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da usklade brzinu uslovima puta i da u toku vožnje koriste neophodnu bezbjednosnu opremu, rekao je portparol kantonalnog MUP-a Izudin Šarić.

Podsjetivši da u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj su poginula tri lica, vozač i suvozač na motociklu nisu imali odgovarajuću opremu, Šarić je naglasio da policijski službenici preduzimaju sve što je u njihovoj moći, ali da se “divljanju” na putevima očigledno ne može stati u kraj. 

On je rekao da se u periodu januar-juli na području Tuzlanskog kantona dogodilo 1.427 saobraćajnih nezgoda, što je za 127 manje u odnosu na isti period prošle godine, piše Fena.

“U ovom periodu poginulo je 15 lica, ili četiri osobe manje u odnosu na isti period 2013. godine, 105 osoba je zadobilo teške povrede, dok je 740 osoba lakše povrijeđeno”, rekao je Šarić novinarima. 

On je podsjetio da je i u avgustu, pogotovo prošlog vikenda, bilo 25 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 12 lica teško povrijeđeno, dok su juče u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Tuzli poginula tri lica. 

Šarić je ocijenio da je u više od 80 saobraćajnih nezgoda glavni krivac vozač, odnosno lice koje je upravljalo automobilom, motociklom ili nekim drugim prevoznim sredstvom i dodao da je glavni uzrok saobraćajnih nesreća nepoštivanje saobraćajnih znakova, neprilagođena brzina, oduzimanje prvenstva prolaza, te vožnja bez položenog vozačkog ispita. 

Navodeći da je statistički podaci ukazuju da je smanjen broj saobraćajnih nezgoda i da je manji broj poginulih lica u prvih sedam mjeseci ove godine, Šarić je rekao da samo jedna saobraćajna nesreća, kao što je bila juče, povećava tu statistiku. 

“Sigurno je da su aktivnosti koje preduzima Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a to je prije svega, prevencija, dale rezultate u prvih sedam mjeseci”, rekao je Šarić. 

On je podsjetio da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, policija ima pravo da kažnjava sve koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa i dodao da u slučajevima kada se lice prvi put zatekne sa nevezanim pojasom ili neuključenim svjetlom, policija, na neki način, upozorava ili oprašta. 

“Vozač koji prekorači brzinu, posebno u naseljenim mjestima, i koji svojim ponašanjem za volanom može da izazove tešku saobraćajnu nesreću, na licu mjesta bude kažnjen”, rekao je Šarić i dodao da su vikendima pojačane kontrole, radi preventivnog djelovanja za bezbjedno odvijanje saobraćaja. 

Šarić smatra da trenutne vremenske prilike na području Tuzlanskog kantona i šire, sa velikim oscilacijama, od kišovitih i maglovitih razdoblja i visoke temperature, utiču na učesnike u saobraćaju i pozvao ih da budu strpljivi i poštuju saobraćajne propise, jer će samo tako stići gdje su krenuli, a time će biti zaštićeni i životi drugih učesnika u saobraćaju.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.