U Tuzli održano Filantropsko veče – Darujem zajednici koju volim

by Tuzla Info
| 17:00

U organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice sinoć je u Tuzli organizovan jedinstven kulturni događaj, Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom – Darujem zajednici koju volim.

Uz prisustvo preko 200 filantropa i predstavnika društveno odgovornih kompanija, program večeri je otvoren izložbom “Filantropi tuzlanskog kraja” pod pokroviteljstvom Muzeja istočne Bosne Tuzla, te promocijom istoimene monografije. Najistaknutijim pojedincima i preduzećima koji su darivali svoje vrijeme, znanje i novac za dobrobit zajednice tokom večeri dodijeljena je nagrada “Filantropsko srce”.

-Druga Filantropska večer bila je prilika da slavimo mnogobrojne filantrope prošlosti, ali i okupimo zajednicu filantropa i humanista tuzlanskog kraja, ljudi koji danas daju neizmjeran doprinos razvoju naših zajednica. Na ovaj način, nepovoljan ambijent za razvoj filantropije u našem društvu polako se počinje mijenjati, a dokaz tome je rastući broj donatora koji dijele vrijednosti dobročinstva, solidarnosti  i koji vjeruju u značaj ulaganja za budućnost. U blagodetima njihovog doprinosa uživat će i buduće generacije, stoga smo smatrali da je jako važno odati im priznanje i zahvaliti im se za inspirativan rad –  rekla je Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

U povodu Filantropske večeri, organizovana je i kampanja za prikupljanje sredstava, tako da će donacije od gostiju večeri, ali i drugih donatora, u iznosu od 30.000 KM biti u potpunosti usmjerene na podršku sljedećim građanskim filantropskim inicijativama:˝Sigurno dvorište za Sigurnu kuću˝ koju provodi Udruženje građana Vive žene,  podršku radu Mješovite srednje “Savremeno-umjetničke škole” Tuzla,       stipendiranje društveno aktivnih studenata iz Fonda Prometej 2022/2023,                ali i drugim društveno korisnim kampanjama sa platforme doniraj.ba.

Adnan Mujkić, osnivač Udruženja “Mladi Tuzle”, Pozorišta mladih Tuzle i Srednje “Savremeo-umjetničke škole” Tuzla kaže da je ovakav vid podrške nedostajao u počecima njihovog rada, te da je dodatna motivacija za nastavak požrtvovnog rada upravo lokalna zajednica koja danas shvata značaj ulaganja u mlade i njihovo, kako formalno, tako i neformalno obrazovanje.

Za veliki filantropski doprinos nagrada “Filantropsko srce” dodijeljena je pojedincima i kompanijama  – Osnivači Fonda Prometej za pokretanje filantropske inicijative, Merima Dževdetbegović za individualnu filantropiju, Bony d.o.o. za korporativnu filantropiju, Ivana Avramović za filantropsku podršku iz dijaspore, Angelina Hodžić za posvećenost filantropiji, Monika Kleck za posvećenost filantropiji, Maja Sarihodžić za promociju filantropije.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.