RMU Banovići potpisao veliki ugovor s Elektroprivredom Srbije

by nedim
| 21:46
2404 rmu

Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići potpisao je ugovor s Elektroprivredom Srbije (EPS) o isporuci 100.000 tona uglja, koja bi trebala biti realizirana do kraja godine.

– Pored finansijske važnosti, ugovor je značajan i sa aspekta poslovnosti jer u svom portfoliju imati kupca kao što je EPS, govori dovoljno o sposobnosti Rudnika Banovići da posluje i radi sa velikim kompanijama. Radi se o ugovoru pod veoma povoljnim uvjetima za nas – kaže Elvir Salihović, generalni direktor RMU Banovići.

Potpisivanje pomenutog ugovora je samo dio seta aktivnosti koje je Uprava ovog rudnika poduzela u cilju pripreme za novi kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji podrazumijeva i veće plaća za radnike.

– Nama je potrebno dodatnih 1,1 milion KM mjesečno za povećanje plaća. Ugovor s EPS-om je nešto na čemu smo radili tri-četiri mjeseca. Pored toga povećali smo cijene za dva naša strateška kupca, a ostao nam je još jedan. Sa svim tim vjerujem da ćemo amortizirati to povećanje plaća – navodi Salihović.

Pojašnjava da RMU Banovići nikad nisu imali veće prihode, ali su opet na granici rentablnosti.

– Naš mjesečni prihod od početka ove godine je oko 13,2 miliona, a prošle godine smo imali oko 11,5 miliona KM. Istovremeno porasli su nam troškovi i to sada pokušavamo da pokrijemo. Trebat će nam pomoć i vlasnika, odnosno Vlade FBiH, da bismo održali stabilnost – zaključio je Salihović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.