Potvrdila i Vlada TK: Porodiljama 996 KM, jednokratna pomoć za djecu rođenu do 31. marta

by Tuzla Info
| 13:32

Na današnjoj sjednici Vlada je odlukama utvrdila da će nezaposlene majke, koje su djecu dobile od 1. parila ove godine imati pravo na mjesečnu naknadu u visini od 996 KM dok postoje ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, a najduže u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta.

Za zaposlene majke ta mjesečna naknada iznosit će razliku od iznosa plaće do iznosa od 996 KM.

Također, kada su u pitanju djeca rođena od 1. aprila 2021. do 31. marta 2022. godine Vlada je utvrdila i da će sve majke dobiti jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta za u iznosu od 996,00 KM.

Podsjećamo Vlada TK je za realizaciju obezbjeđivanja naknada porodiljama, kao jedne od 18 navedenih mjra u ekspozeu premijera, u rebalansu budžeta TK predvidjela dodatnih 17,7 miliona KM.

”Za jednokratnu novčanu pomoć, koja obhvata period od 1. aprila, 2021 – 1.1prila 2022, to je jednokratna pomoć za sve majke bez obzira da li su bile zaposlene ili ne one će doiti pomoć u visini od 996 KM. Mi smo u planu da od 1. juna  krenemo sa isplatom, naravno sva sredstva koja su predviđena od 1. aprila bit će refundirana svim majkama koje ostvaruju to pravo” rekao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad i socijalnu politiku TK

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.