Broj oboljelih sve veći zbog stida: Skoro 1.000 u FBiH ima šugu

by admin
| 8:22
0301 suga

Zarazna bolest skabijes, u narodu poznatija kao sirotinjska bolest svrab ili šuga, iz mjeseca u mjesec se širi u Federaciji BiH te se nalazi na trećem mjestu po vodećim zarazama u ovom dijelu naše zemlje.

Posljednji podaci Federalnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u prošloj godini do decembra prijavljeno 963 oboljelih, što je za 189 više nego u istom periodu 2012., kada su bila evidentirana 774 slučaja, piše Avaza.

Najviše oboljelih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), gdje je prijavljen 371 novi slučaj, potom slijede Tuzlanski, Srednjobosanski, Sarajevski te Unsko-sanski kanton.

Ljekari smatraju da je taj broj u stvarnosti mnogo veći, jer pojedini oboljeli zbog sramote ne žele otići ljekaru.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK dr. Erdin Alajbegović ističe da je najveći broj zaraženih u HNK s područja Mostara.

– U Mostaru ukupno imamo 242 pacijenta iz svih dijelova grada. Skabijes se kao bolest vrlo lako rješava ako se na vrijeme ode ljekaru te adekvatno pridržava uputa. Nažalost, kod nas se na to gleda kao na neku sramotu, te se krije pa onda dolazi do širenja bolesti na cijelu familiju, komšiluk i tako dalje – kazao je dr. Alajbegović.

(tuzlainfo/bportal)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.