Općina Tuzla: Utrošeno 2.000.000 KM na sanaciju klizišta, traži se pomoć Vlade Japana

by admin
| 16:05
2105 kliz2

Na tematskoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Tuzla, a u vezi sa stanjem nakon prirodne nesreće, razgovarano je o sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća koja su ranije predviđena budžetom. 

– Do sada smo utrošili blizu 2.000.000 KM na interventne mjere za sanaciju klizišta. Augustovske kiše pokazale su da su ta sredstva efikasno utrošena za drenaže i borbi protiv klizišta. Cilj je bio spasiti 4.000 kuća na padinama Tuzle koje još uvijek nisu ni uništene ni oštećene. Slijedi trajna sanacija klizišta i mi smo konkurisali kod Vlade Japana s projektom sanacije, četiri velika klizišta, vrijednosti blizu 1.500.000 KM. Očekujemo odgovor japanskog ambasadora u BiH, kako bi smo do sada izvršene mjere učinili trajnim – rekao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, prenosi Fena.

Općina Tuzla će takođe početi s programom zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada zahvaćenih prirodnom nesrećom na području općine. 

Imamović je naveo da se radi isključivo o stambenim zgradama u kojima žive porodice, koje su oštećene ili u potpunosti uništene. 

Načelnik Općine Tuzla danas je formirao tim (šefovi službi i njihovi saradnici) za realizaciju odluka, ali i predlaganja drugih akata. 

(TI) 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.