Tuzla: Sredstva za izgradnju pokretnih stepenica preusmjerena u izgradnju Gradskog groblja

by nedim
| 16:52

Gradonačelnik Tuzle  Jasmin Imamović je u novembru 2020. godine na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objelodanio projekat eskalatora ili pokretnih stepenica na dvije gradske lokacije, posebno je bitan lokalitet prema UKC-u, koji bi u velikoj mjeri olakšao građanima dolazak do Gradine.

Tada je istaknuto da je u cilju lakšeg pristupa pješaka kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u ulici Alije Isakovića (zapadno od tzv. „Veselih stepenica“) je predviđena izgradnja objekta za mehanizirani pristup pomenutom kompleksu putem tri eskalatora sa uzlaznim smjerom kretanja.

U drugom dijelu grada, u cilju jednostavnijeg pristupa pješacima naselju Mejdan u Tuzli, takođe je urađeno idejno rješenje objekta za mehanizirani pristup pomenutom naselju.

Međutim, na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika je istaknuto da od tog projekta, barem za sada, nema ništa.

Na dnevnom redu Kolegija bio je i rebalans Budžeta za 2022. godinu, a u okviru te tačke predloženo je da se sredstva planirana za izgradnju pokretnih stepenica preusmjere u gradnju gradskog groblja , sapšteno je danas iz službi Grada Tuzla.

Također i na izradnju Gradskog groblja na šljačištu Drežnik se čeka još od 2015. godine kada je upriličeno  potpisivanje Ugovora o prenosu vlasništva i prava posjeda bez naknade na nekretninama, koje su u sklopu šljakišta Drežnik, na Grad Tuzla, u svrhu izgradnje Centralnog gradskog groblja. Ugovore su tada ime JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo potpisali v.d. Generalnog direktora Bajazit Jašarević i Nevad Ikanović v.d Izvršnog direktora za proizvodnju  i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podsjećamo, drugog oktobra 2020. godine zvanično su počeli radovi izgradnje centralnog gradskog groblja u naselju Drežnik u Tuzli. Izvođenjem pripremnih radova, odnosno prilagođavanja trena stvoreni su uslovi za ulazak mehanizacije i zvaničan početak radova koji će biti realizovan u nekoliko etapa. Od tada se u izgradnju dvadeset polja sa oko 4.200 grobnih mjesta nije mnogo odmaklo.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.