Tuzla: Likovna radionica održana u lijepom ambijentu harema Džindijske džamije

by nedim
| 13:33
Mahalske džamije, dragulji bošnjačke arhitekture, naziv je likovne radionice koja je održana danas u prekrasnom ambijentu harema Džindijske džamije.

Pod krošnjama višedecenijskih stabala učenici osnovnih škola: Sjenjak, Slavinovići i Novi Grad slikali su motive jedne od najstarijih tuzlanskih džamija. Cijeli događaj organizirale su profesorica vjeronauke Ahmedina Purković i profesorica likovne umjetnosti Borka Jokić, a uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Prema riječima Ahmedine Purković, magistrice religijske edukacije kroz izvođenje nastave na predmetu islamske vjeronauke, između ostalog učenici su imali temu o džamijama.

– Pored referata o toj temi, odlučili smo se i na organizovanje radionice jer u ovoj generaciji učenica i učenika imamo niz talentovanih slikara koji su polaznici škole slikanja profesora Fikreta Jahića – Vršanina. Ambiciozno smo krenuli u ovaj projekat, željeli da bude likovna kolonija, ali smo na kraju organizovali radionicu. Radovi imaju korelaciju između umjetnosti, historije i vjere, dodaje ona.


Među učenicima koji su slikali bila je i mlada, talentovana Amina Šehić, koja je do sada već imala nekoliko samostalnih izložbi.

 

– Sretna sam što danas slikamo Džindijsku džamiju zato što se ona smatra jednom od najstarijih džamija u BiH i drago mi je što njena ljepota nije zaboravljena, kazala je Amina za Tuzlainfo.ba.

Polaznici radionice koristili su olovku, akrilne boje i tempere, a sami su birali tehniku kojom će raditi. Cilj je da se djeci da vjetar u leđa, a nastali radovi na ovoj radionicu biće izloženi 4. juna kada bude Mekteska akademija u Bosanskom kutlutrnom centru Tuzla. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.