BIH ima evropske kung fu / wushu prvake, pet medalja stiglo u Tuzlu

by nedim
| 22:23

Kung fu / wushu reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se vratila kući sa Evropskog wushu prvenstva održanog od 12. do 15. maja 2022. godine u gradu Burgas, Bugarska, sa osvojenih 10 medalja, od čega jedna zlatna, tri srebrne i šest bronzanih.

Ovo je do sada najviši rang takmičenja na kojem je državna kung fu/wushu reprezentacija ikada učestvovala i još jednom pokazala izuzetno umijeće kako sportista tako i dokazanog selektora našeg državnog tima Mirsada Nokte.

Na evropskom prvenstvu je naša državna reprezentacija nastupila sa 10 takmičara i ostvarila slijedeće rezultate:

  1. Daina Anić, junior, disciplina: Taolu – zlatna medalja
  2. Haris Dedić, pionir, disciplina: Sanda light – srebrna medalja
  3. Muharem Muharemović, senior, disciplina: full Sanda – srebrna medalja
  4. Reina Anić, junior, disciplina: Taolu – srebrna medalja
  5. Rijad Memić, junior, disciplina: full Sanda – bronzana medalja
  6. Lamija Pašić, kadet, discilina: Taolu – bronzana medalja
  7. Amila Kulašin, pionir, disciplina: Taolu – bronzana medalja
  8. Irma Nokto, junior, disciplina: Taolu – bronzana medalja
  9. Tarik Mujić, senior, disciplina: full Sanda – bronzana medalja
  10. Branko Kovačić, veteran, disciplina: Taolu – bronzana medalja

U grad Tuzla reprezentativci iz Ving Tchun Kluba Panther su nam donijeli jednu zlatnu, dvije srebrne i dvije bronzane medalje.

Kung fu / wushu savez je sa ovog prvenstva otišao bogatiji za troje sudija (dva za sandu i jedan za taolu) kojima su nakon završenih sudijskih ispita dodijeljene evropske sudijske licence. Promocija sudija je održana na Evropskom wushu prvenstvu u Burgasu, a sudije iz BiH kojima su dodijeljene licence su: Jasmin Nokto – sudija za sandu, Ermin Herić – sudija za taolu i Aldin Dedić – sudija za sandu. Ovaj sudijski resurs je od neizmjerne važnosti za dalji razvoj i kvalitet wushu sporta u BiH.

Tokom sastanaka održanih sa zvaničnicima Evropskog saveza, dogovoreni su naredni koraci  i podrška u cilju daljeg razvoja  kung fu / wushu saveza Bosne i Hercegovine.

Odlazak BiH wushu reprezentacije na Evropsko prvenstvo bi bio nemoguć bez izuzetne i veoma značajne finansijske podrške Ministarstva za sport, kulturu i mlade Tuzlanskog kantona, firme Džeko Comerc doo Srebrenik, firme Izoterm Gračanica, te privatnih sponzora Gerard i Sivlia Aardus iz Nizozemske.

Čestitke za ostvarene rezultate mladim wushu sportistima iz Bosne i Hercegovine koji su s ponosom nosili zastavu i intonirali himnu svoje države na obalama Crnog mora.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.