Dodik vojni poraz agresorske vojske nazvo “vječnim krvavim tragom nad Tuzlom”

by nedim
| 18:46

O događajau 15. maja 1992. godine, kada je paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije (dana 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu, danas se oglasio i Milorad Dodik, član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Danas kad se sjećamo zločina nad pripadnicima ЈNA u “Tuzlanskoj koloni” moje misli su sa porodicama ubijenih vojnika. Uporno odbijanje pravosudnih institucija da procesuiraju odgovorne za ovaj zločin još je jedan u nizu dokaza da u ovakvoj BiH nema pravde za srpski narod”, naveo je Dodik na svom Twitteru nalogu.

Za Agenciju Srna je po već dugodšnjoj matrici i očigleno osmišljenoj strategiji pokušao događaj i 1992. godine  pokušo predstaviti  kao “mučki napad na kolonu JNA” iako je, kako smo već naveli tada JNA nije više postojala.

U već više puta ponovoljenim frazama Dodik je govorio i o nekakvoj “fašističkoj ideologij muslimanskih predaka iz Prvog i Drugog svjetskog rata”, a odgovor bh. patriota na Brčanskoj Malti, koji su na vatru odgovorili vatrom, i osujetili krvavi plan agresorske paravojske i političkog vrha SDS-a, nazvao “vječni krvavi trag nad Tuzlom”.

Podsjećamo, bitka na Brčanskoj Malti bila je dio nekoliko sudskih procesa. Nadležni sudovi u Bosni i Hercegovini i Srbiji nisu utvrdili ogovornost za navodni “napad” na kolonu vojske strane države na teritoriji već tada nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.