Nakon višegodišnje pauze: Sutra na Brčansku Maltu stiže i delegacija iz entiteta RS

by nedim
| 20:37

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije “oslobodilačkih ratova” sutra će u Bijeljini, a nakon nekoliko godina pauze i Tuzli obilježiti 30 godina stradanja vojnika Vojske Jugoslavije i srpskih dobrovoljaca iz Bosne i Hercegovine i Srbije u vojnom okršaju na Brčanskoj Malti u Tuzli, kada su 15. maja 1992. godine ubijena, po njihovim tvrdnjama, 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena.

Prema programu obilježavanja, autobusi će sa građanima iz Bijeljine za Tuzlu krenuti u 8.30 sati. Na Brčanskoj Malti u Tuzli od 10.00 do 11.00 sati predviđena je mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen.

Nakon toga je planiran povratak u Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 sati biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, dok je za 12.45 sati predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine RS koju čine narodni poslanici Milutin Tasovac, Tomica Stojanović, Milan Dakić i Diko Cvijetinović.

Podsjećamo, u petak 15.5.1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije (dana 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.