Tuzlanski kanton: Uskoro počinje raditi Ured za borbu protiv korupcije

by nedim
| 13:40
01012019 vlada tk vizual

Korupcija je rana koja se u potpunosti mora zaliječiti, kazali su nadležni na području Tuzlanskog kantona kada su došli na ideju da formiraju Ured za borbu protiv korupcije. Iako je, kao i za sve, put od ideje do realizacije težak, ovaj put se naziru rezultati. Ured bi uskoro mogao početi s radom.

Ured za borbu protiv korupcije TK-a predstavljat će mehanizam za provođenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika na ovom području.

Zadaća uposlenika Ureda će biti prikupljanje i analiza podataka koji će, u slučaju bilo kakvih anomalija, biti proslijeđeni u nadležno tužilaštvo.

„Nadam se da ćemo polovinom ljeta imati uposlenike koji će početi raditi na samom unosu podataka i da ćemo konačno imati elektronski registar“, kaže Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave (SDA).

Ukoliko Ured bude funkcionisao kako je zamišljeno, posebno će to vratiti nadu građanima i izgraditi povjerenje između njih i vlasti s obzirom na to da su ogorčeni na aktuelnu situaciju. Korupcija je, kažu, sveprisutna:

„Svugdje, od medicine do svega.“

„Finansijski interesi su prevladali i moral i odgovornost i sve. Susrećemo se svakodnevno sa situacijama gdje ne možemo rješavati lične probleme, osnovne životne probleme.“

„Teško da se iskorijeni. To je zavladalo, ne znam kako će se ovo izdržat.“

„Korupcija je nešto što nas je totalno upropastilo, nažalost. Najbolje bi bilo da pravna država funkcioniše, pa bilo kako.“

U MUP-u TK-a kažu da građani možda još ne vide rezultate borbe protiv korupcije, ali tvrde da se na tom problemu svakodnevno radi. Uposlenici će, svakako, svoje resurse staviti na raspolaganje da bi se rezultati što prije osjetili.

„Slobodno možemo reći da će bar po pitanju Vlade Tuzlanskog kantona ovaj vid borbe i kriminala biti zasigurno prioritet i držaće prvu poziciju“, ističe direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman.

Ured je formiran pri Vladi te će u njemu raditi državni službenici koji sami shodno zakonu moraju biti odvojeni od politike i raditi isključivo u interesu građana, podsjetili su nadležni. Ured će biti nezavisan u svom djelovanju i građani će mu moći vjerovati, naglašeno je, piše Federalna.ba.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.