petak, 07 Juni 2019 12:59

Oproštaj tuzlanskih FIBA sudija: Edin Husarić i Damir Kunosić odsudili svoju posljednju utakmicu

0706 husaric kunosic

Na sinoć održanoj manifestaciji obilježavanja 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope KK Jedinstvo Aida, upriličen je i oproštaj za trojicu bivših FIBA sudija Edina Husarića, Damira Kunosića i Petra Obradovića.

Dr. Edin Husarić i mr. Damir Kunosić su dugogodišnji članovi sudijske organizacije Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla, u kojoj su ostavili dubok trag i dali veliki doprinos u njenom razvoju.

Edin Husarić je kao košarkaš prošao sve selekcije KK Sloboda Dita. Bio je najbolji kadet na Prvenstvu BiH 1986. godine, a sa Slobodom je osvojio i titulu prvaka BiH. Suđenjem se počeo baviti još krajem 80-tih godina proškog vijeka, FIBA znak je nosio od 1999. godine, a pored brojnih utakmica širom Evrope pravdu je dijelio i na košarkaškim terenima u okviru danas ABA, a tada Jadranske lige. Zasigurno jedan od najboljih košarkaških sudija koje je iznjedrila Tuzla i Bosna i Hercegovina. Po okončanju sudijske karijere, kratko je obnašo funkciju komesara na utakmicama Prvenstva BiH, te predsjednika Sudijske komisije RKS Tuzla. Danas se u potpunosti posvetio svom profesionalnom opredjeljenju. Ljekar je specijalista dječije hirurgije i načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC TUzla.

Damir Kunosić se od suđenja oprostio prije dvije godine, od kada obnaša funkciju komesara na utakmicama Prvenstva BiH i FIBA takmičenjima. Suđenjem se počeo baviti 1994. godine, 2001. godine postao je FIBA sudija, a godinu prije postao je prvi međunarodni sudija za košarku u kolicima u BiH. U FIBA takmičenjima ima preko 300 utakmica, sudio je i na dva svjetska i pet evropskih prvenstava a u košarci u kolicima. Službena pravila košarke u kolicima, interpretaciju pravila i mehaniku suđenja preveo je na naš jezik, a od ove godine je i djelatnik u okviru Sekretarijata Međunarodne federacije košarke u kolicima IWBF. Magistar je iz oblasti elektrotehnike i profesor u JU Mješovita srednja elektrotehnička škola u Tuzli.

Priznanje od organizatora manifestacije je dobio i tuzlanski sudija Ademir Zurapović, koji će suditi na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kini.

(TI/RKS Tuzla)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu