Naučni uspjeh tuzlanskih gastroenterologa: Prva publikacija iz BiH u američkom časopisu

by admin
| 7:56
0401 ukc

Kao jedan od novogodišnjih poklona za zaposlene  Odjeljenja gastroenterologije i hepatologije Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, te za ljubitelje medicinske nauke u UKC Tuzla, stigla je i obavijest o prihvatanju rada pod nazivom “FibroTest/Fibrosure for significant liver fibrosis and cirrhosis in chronic hepatitis B: a meta-analysis” za publikaciju u prestižnom međunarodnom časopisu American Journal of Gastroenterology (AJG).

Publikacija je rezultat saradnje tima istraživača, pod vodstvom Doc.dr.sc. Nermina Salkića, te Mr.sc.dr. Predraga Jovanovića i Dr. Majde Brčić iz UKC Tuzla, kao i Doc.dr.sc. Gorana Hausera iz KBC Rijeka.
Radi se o tzv. meta-analizi, vrhunskom tipu naučne publikacije koji objedinjuje nalaze i rezultate više različitih studija kako bi se došlo do što preciznijih dokaza o djelovanju terapije ili dijagnostičkoj snazi nekog testa.

U ovoj meta-analizi dijagnostičkih testova, obrađenoj po najzahtjevnijoj metotdologiji Cochran-ove grupe, inicijalno je obrađeno 1134 studije, a u finalnu obradu je uvršteno njih 16 sa 2494 ispitanika. Praktična vrijednost ove meta-analize je što pokazuje pravu vrijednost jednog od najrasprostranjenijih testova za fibrozu jetre u hepatitisu B.
O kvalitetu ovoga rad svjedoči i završna ocjena Uredništva časopisa AJG u kojoj se navodi da se radi o najbolje urađenoj meta-analizi na ovu temu ikada do sada.

O značaju ovog iznimnog uspjeha govore i činjenice da je ovo prva ikada publicirana meta-analiza iz BiH, prva dijagnostička i treća meta-analiza uopšte publicirana iz zemalja Balkana, te jedna od samo 17 objavljeni dijagnostičkih meta-analiza pripremljenih po Cochran metodologiji u svijetu.

(tuzlainfo/UKC)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.