četvrtak, 23 Maj 2019 17:22

Prirodno matematički fakultet UNTZ: Posjeta zamjenice ambasadora SAD-a

2305 pmf

Zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ellen Germain, posjetila je danas Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

U srdačnoj, kolegijalnoj i prijateljskoj atmosferi, gospođa Germain je, u pratnji Biljane Dragoje iz političkog odjela ambasade, razgovarala sa zaposlenicima i studentima te  predstavnicima menadžmenta nekolicine tuzlanskih informatičkih kompanija koje podržavaju razvoj ovog fakulteta.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Vedad Pašić izrazio je nadu i želju da će narod i Vlada SAD-a podržati razvoj i reformu sistema visokog obrazovanja u BiH, te dati podršku zajedničkim naporima da se mladim ljudima omogući željeni ostanak u Bosni i Hercegovini kroz motivaciju istih da se bave matematičkim i prirodnim naukama.

Gospođa Germain upoznata je sa potencijalima studijskih programa PMF-a, odnosno studija biologije, fizike, hemije, matematike i turizmologije, od kojih svi imaju moderna studijska usmjerenja, usklađena za zahtjevima privrede.

Poseban akcenat u diskusiji gospođa Germain dala je razvoju informatičkog sektora, iz kojeg i sama dolazi, te se kroz razgovor sa studentima posebno upoznala sa mogućnostima studiranja usmjerenja Teorijska kompjuterska nauka na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, kojem su poslodavci iz IT sektora širom Tuzlanskog kantona dali bezrezervnu podršku.

Predstavnici tuzlanskih kompanija Cape Ann Enterprises Boston/Tuzla, Gosp. Adnan Mešalić, Leftor d.o.o. Tuzla, Gosp. Vernes Šiljegović i DCCS d.o.o. Tuzla, Gosp. Anel Kalajevac, predočili su iskustva u razvoju svojih kompanija u zadnjim godinama intenzivnog informatičkog razvoja Tuzle, te iskazali svoje zadovoljstvo u zapošljavanju kadra koji proizvodi ovaj fakultet i Univerzitet u Tuzli u cjelini.

Studentice i studenti su sa posebnim žarom i na najbolji mogući način predstavljali svoj fakultet i struku te ostavili veoma pozitivan i emotivan utisak kako na gospođu Germain tako i na svoje nastavnike.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu