DSO Promus

srijeda, 22 Maj 2019 09:12

Još "dvije ruke" nedostaju – SDP-a, PDA ili Naše stranke: SDA pokušava formirati vlast u TK

2205 sda klub

SDP Tuzlanskog kantona ide u opoziciju nakon niza neuspjelih pokušaja da formira Vladu bez nacionalnih stranaka. SDA koja je, s devet skupštinskih mandata, druga parlamentarna stranka pokušava formirati vlast, međutim, nedostaju dvije ruke koje traže u SDP-u, Našoj stranci i PDA.

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, koji je i ranije odbio koaliciju sa PDA, nije dobio saglasnost Glavnog odbora za formiranje vlasti sa PDA. Glavni odbor je, također, ranije zabranio i koaliranje sa SDA. SDP TK-a, definitivno, ide u opoziciju.

Nakon što je SBB potpisao koaliciju sa SDA na višim nivoima, a Naša stranka odbila da koalira sa PDA, SDP je izgubio skupštinsku većinu. SDA, koja uz DF i SBiH ima 14 zastupnika, sada pokušava formirati vlast. Očekuju podršku dva SBB-ova zastupnika. Međutim, za formiranje skupštinske većine i Vlade nedostaju još dvije ruke.

– Nedostaju dvije ruke, odnosno, dva skupštinska glasa. Siguran sam, ukoliko se SBB priključi ovom bloku koji predvodi SDA, da će biti puno lakše osigurati ta dva nedostajuća glasa – navodi za FTV Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a.

– Čekamo da se priča s viših nivoa prenese na kanton, mi nismo ti koji će pokrenuti tu priču. Kad dobijemo poziv znat ćemo kuda idemo – kaže Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK-a.

A najmanje dva nedostajuća glasa, SDA priželjkuje u Klubu SDP-a nakon predsjedničkih izbora u toj stranci, kada se očekuje da bi dio zastupnika mogao podržati koaliciju sa SDA.

– Te su mogućnosti uvijek otvorene da dođe do cijepanja Kluba. U ovom momentu nema nikakvih indicija o tome. Možda se u nekim kuloarima nešto priča, jer nemam informacija – ističe Bijedić za FTV.

A ukoliko se to ne desi, SDA će svoje koalicione partnere morati tražiti u PDA i Našoj stranci.

(TI/FTV)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu