utorak, 21 Maj 2019 18:00

Zbrinjavanje radnika privrednih društava u stečaju: Niz aktivnosti Vlade TK na uvezivanju radnog staža

2105 radnici

 

Vlada TK je danas prihvatila Informaciju o broju radnika i visini obaveza za neuvezani radni staž u privrednim društvima koja su još uvijek u većinskom državnom vlasništvu nad kojima pravo upravljanja vrši Tuzlanski kanton, kao i privredna društva koja su bila u većinskom državnom vlasništvu nad kojima je pravo upravljanja vršio Tuzlanski kanton nad kojima se vodi stečajni postupak, a koja ispunjavaju uslove Javnog poziva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2019. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona će, kako je saopšteno, nakon objavljene Odluke o izboru korisnika grant sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, nastaviti sve potrebne aktivnosti na iznalaženju mogućnosti subvencioniranja preostalog dijela obaveza po osnovu doprinosa za zdravstvenog osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Također, Vlada je danas imenovala i radnu grupu za izradu prijedloga mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije ostali ili ostaju bez posla, a u vezi sa objavljenim Javnim pozivom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Zadatak radne grupe je da izradi prijedlog mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika i da ga dostavi Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje TK. Prijedlog treba da sadrži konkretne mjere za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije ostali ili ostaju bez posla.

Pored općeg, pravnog i finansijskog okvira prijedloga mjera treba da sadrži i konkretne odredbe koje se odnose na uplatu doprinosa za bivše zaposlenike (povezivanja radnog staža) koji su stekli uslove za odlazak u penziju i izvor sredstava za uplatu tih doprinosa.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu