Vlada Federacije odbila pružiti ruku spasa: Fabrika namještaja Konjuh odlazi u stečaj

by admin
| 9:24
0401 konjuh

Iako je ranije više puta davala obećanja, Vlada Federacije odbila je preuzeti oko dvije trećine dionica i spasiti Konjuh od propadanja.

Fabrika namještaja Konjuh broji svoje posljednje dane. Proizvodnja se gasi, nakon što je preduzeće Šume Tuzlanskog kantona, kojim gazduje Vlada TK-a, prestalo isporučivati sirovinu.

Radnici kažu kako je Vlada TK-a donijela odluku da im “ne da oblovinu”. Kažu kako su mogli naprijed dok su imali oblovine.

Šume Tuzlanskog kantona više ne žele poslovati putem ugovora o cesiji. Na takvo poslovanje Konjuh je prinuđen zbog blokiranih računa. Zanimljivo je da su za sve to, a zbog pokretanja proizvodnje, donedavno imali bezrezervnu podršku vlada Federacije i TK-a.

“Mi samo možemo plaćati cesijama. Njima to ne odgovara. Neko je to napravio svjesno da uništi Konjuh”, tvrdi Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata fabrike namještaja Konjuh.

Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata, kažu da ne znaju zašto je to tako i da desetine firmi u TK-u radi na taj način, ali da samo Konjuhu ne dozvoljavaju.

Zbog toga, ali i odbijanja Vlade Federacije da, unatoč brojnim obećanjima premijera Nermina Nikšića, preuzme većinski paket dionica i spasi Konjuh od propadanja, ovaj nekadašnji gigant odlazi u stečaj.

“Nikšić nas je prije tri mjeseca pozvao nas na sastanak i kazao nam da je Vlada zainteresirana da otkupi dionice. Poslije tri mjeseca poslao je dopis da je Vlada odustala. Znači, nama je poslata jasna poruka da mi više nemamo šta čekati. Idemo, ako treba, u stečaj”, kaže Gavranović.

Trakić kaže kako su u rekordnom vremenu skupili dionice za Vladu Federacije. “Skupili smo 73 posto dionica, ali izgleda da su oni digli ruke od svega ovoga”, dodaje on.

Ruke je digao i Nadzorni odbor. Zbog ovakvog odnosa vlasti, Nedret Kikanović, predsjednik Nadzornog odbora, podnio je ostavku. Prevareni radnici Konjuha više ne vjeruju u prazna obećanja predstavnika vlasti. Tvrde da vlast svjesno gasi oko 400 radnih mjesta.

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.