Počela rekonstrukcija tunela Ormanica: Potpuna obustava saobraćaja tek slijedi

by nedim
| 6:33

Nedavno je počela rekonstrukcija tunela Ormanica na putu Tuzla – Orašje. Već dva puta, radovi su bili odgađani jer se nisu mogli pronaći adekvatni alternativni putni pravci – piše Federana.ba.

Važnost rekonstrukcije ovoga tunela je velika, budući da područje Tuzlanskog kantona povezuje sa Hrvatskom, te tako i ostalim zemljama Evropske unije. Samim tim ovaj tunel predstavlja i žilu kucavicu za privredu ovog područja.

Radovi na rekonstrukciji tunela Ormanica će trajati narednih pet mjeseci, a njihova vrijednost je blizu dva miliona maraka. Finansira ih JP Ceste FBiH, uz podršku resornog kantonalnog ministarstva. Iako je u najavi rekonstrukcije iskazana bojaznost za saobraćajne gužve, naša ekipa na terenu bilježi minimalne zastoje.

U prva tri mjeseca izvođenja radova saobraćaj kroz tunel će se odvijati naizmjenično jednom trakom uz semaforsku signalizaciju, dok će dva mjeseca, zbog prirode radova, saobraćaj kroz tunel biti u potpunosti zatvoren.

«Alternativni pravac za male automobile je sada u potpunosti ispravan, a u tri mjeseca u kojima se bude radila sanacija tunela Ormanica radit će se i alternativni pravac za kamione. Tu nismo dopustili nikakvu avanturu kada je u pitanju privreda TK-a», ističe Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a (SBB)

Najveći transportni kapacitet robe i usluga u FBiH je na području Tuzlanskog kantona, stoga je značaj rekonstrukcije tunela Ormanica od izuzetne važnosti. S druge strane, ovaj tunel je žila kucavica kantona kada je u pitanju povezanost sa Evropskom unijom.

«Ja ću to potkrijepiti i činjenicama – u 2019. godini za prva dva mjeseca imamo izvoza oko 207 miliona maraka koje je prošlo kroz taj tunel od ukupno 282 miliona maraka koliko ima Tuzlanski kanton izvoza za prva dva mjeseca», navodi Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK-a.

U istom periodu uvezena je roba vrijedna od oko 311 miliona maraka, od čega je 165 miliona s područja Evropske unije i zemalja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu.

«Uz to, ako uzmemo da imamo 3.500 privrednih subjekata na podučju TK-a, koji su predali završni račun za prošlu godinu, i 100.000 zaposlenih – onda to govori dovoljno o značaju tog tunela i koliko je on bitan», poručuje Kikanović.

Zanimljivo je da radovi na tunelu Ormanica nisu izvođeni od njegovog otvaranja 1968. godine, a evropska pravila nalažu da se rekonstrukcija mora vršiti svakih dvadeset godina.

(TI/Federalna.ba)