KO SDP TK ostavljen bez opcija: Glavni odbor odlučio da SDP u Tuzlanskom kantonu bude opozicija

by admin2
| 12:09

Glavni odbor SDP-a jučer je na sjednici u Sarajevu donio zaključak da ova stranka nema kapaciteta za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, s obzirom da je SBB odlučio da na državnom i nivou FBiH uđe u koaliciju sa SDA, saznaje Faktor.

Ovo praktično znači da će SDP, svojevoljno, na osnovu odluka Centrale partije, otići u opoziciju u jedinom kantonu u kojem su pobijedili. Ova stranka je u TK osvojila 49.326 glasova, odnosno 10 mandata u Skupštini TK.

Predsjednik SDP Nermin Nikšić, saznaje Faktor, jučer je na sjednici Glavnog odbora javno rekao da je “zvao Fahru (Radnočića, predsjednika SBB-a op. a.) ali da mu se on nije javio”.

Da bi SDP i zvanično prihvatio ulogu opozicije određene odluke morat će donijeti kantonalni odbor SDP-a Tuzla, a raspoloženje u ovom stranačkom ogranku je takvo, da veliki dio članova već sada smatra da je partija iznevjerila povjerenje 12 hiljada svojih članova i skoro 38 hiljada građana koji su za njih glasali.

Faktor podsjeća da je Glavni odbor SDP-a još u februaru donio odluku da ova stranka neće u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, a na posljednjoj sjednici su samo potvrdili da su svoj Kantonalni odbor u Tuzli, jednostavno ostavili bez opcija.

(TI/Faktor/J.Bojić)