Neonatološki simpozij: U TK na godišnjem nivou oko 290 prijevremeno rođenih beba

by admin2
| 12:16

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženja pedijatara u BiH, danas je u Tuzli, održan Treći neonatološki simpozij pod nazivom “Dan za novorođenče”. Simpozij je bio izvrsna prilika da neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji pulmolozi, te akušerske i pedijatrijske sestre, razmijene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti neonatologije i pulmologije – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

Glavna tema simpozija su bili “Respiratorni problemi novorođenačke i rane dojenačke dobi”, a razgovaralo se o terapiji surfaktanta, bronhoopstrukcijama, respiratornom distres sindromu i neonatalnom mortalitetu.

Prema riječima, prof. dr. Fahrije Skokić, neonatologa-pedijatra i predsjednice organizacionog odbora simpozija, cilj organizarora je bio prikazati najsvježija iskustva iz prakse u dijagnostičkim i terapijskim procedurama iz pomenute oblasti, ali i omogućiti priliku za uspostavljanje novih prijateljskih i stručnih kontakata.

“Prijevremeno rođenje je definisano kao rođenje prije 37. sedmice trudnoće i predstavlja najvažniju odrednicu nepovoljnih ishoda kod novorođenčadi, u smislu preživljavanja i kvalitete života. Globalno, to je vodeći uzrok perinatalnog i neonatalnog mortaliteta i morbiditeta zbog komplikacija kao što su smanjen kapacitet disanja, poteškoće u ishrani, loša regulacija tjelesne temperature i visok rizik od infekcije. Današnjim izborom tema stavili smo akcenat na ovaj problem i lijekove koji se koriste u ovom slučaju”, rekla je u svom obraćanju prof.dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Šef Odjeljenja za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo, doc. dr. Selma Muratović ovom prilikom je istakla da se u Tuzlanskom kantonu, na godišnjem nivou rodi oko 290 prijevremeno rođene djece i naglasila da je zabilježen i blagi porast djece rođene prije 28. gestacijske nedjelje što predstavlja ekstremnu nezrelost novorođenčeta. Doc. dr. Muratović je istakla i da je stepen preživljavanja ove populacije sasvim zadovoljavajući i da prati trendove evropskih zemalja.

(Tuzlainfo.ba)