petak, 17 Maj 2019 11:56

„Sevdalinko u srcu te nosim“: Festival sevdalinke 18. i 19. juna u Tuzli

1705 festival sevd

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ bit će održan 18. i 19. juna, dogovoreno je na jučer održanoj sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije.

U okviru revijalne večeri, koja će se održati u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, izvodeći najljepše sevdalinke, publici će se između ostalih predstaviti i Snežana Đurišić , Halid Bešlić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Nedeljko Bilkić i brojni drugi gosti.

Noć prije, 18. juna u okvirima Festivala bit će održano takmičarsko veče za nove kompozicije, kao i regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije.

Osim organizacije ovogodišnjeg Festivala, na jučerašnjoj sjednici se razgovaralo i o procesu upisa sevdalinke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. „Na sastanku koji smo nedavno imali u resornom federalnom ministarstvu dobili smo informacije da procedura ide svojim tokom. Stručni tim završava aktivnosti u vezi sa aplikacijom, a uskoro se očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj aplikaciji i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu“, kazali su kustos u Muzeju Istočne Bosne Vesna Isabegović i stručni saradnik za kulturno- historisjsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe Semir Hadžimusić, inače članovi Organizacionog odbora.

Pored navedenih članovi organizacionog odbora su i Jasna Hadžiselimović, Selma Softić Porobić, Salih Slijepčević, Dino Kalesić, Edin Jahić, Nizama Softić, Eldina Čustović, Selma Bešić Čerkezović i drugi.

Festival sevdalinke ima afirmaciju i očuvanje sevdalinke kao „kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne  Hercegovine i kruna je brojnih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika sa svojim prijateljima provodi tokom cijele godine.

 (Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu