DSO Promus

petak, 17 Maj 2019 10:35

NUB „ Derviš Sušić“ Tuzla: Održana promocija knjiga norveškog filozofa Vetlsena

1705 vetlsen

U NUB „Derviš Sušić“ Tuzla održana je promocija knjiga: „Studije o zlu“ i „Nova klima“ akademika, prof. dr. Arne Johan Vetlsena, jednog od najpoznatijih norveških filozofa.

O knjigama su govorili: prof.dr. Rasim Muratović, prof.dr.Faik Uzunović, prof.dr.Kadrija Hodžić i sam autor akademik dr.Arne Johan Vetlsen.

Prema riječima profesora Muratovića djelo „Studije o zlu“ govori o prošlosti, genocidu, holokaustu i pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti za počinjena zla.
- Autor je u ovoj knjizi pisao o oprostu, pomirenju, o tome da se počinjena zla više ne smiju ponoviti. U „Novoj klimi“ govori se o uništavanju prirodne okoline. U knjizi se nalaze mišljenja i istraživanja više autora i poručuje da ne trebamo slušati političare nego naučnike. Suštinska dilema je u tome kako uskladiti pitanje kapitalizma i zaštite društvene okoline, kazao je Muratović.


Akademik, prof. dr. Arne Johan Vetlsen je član Akademije nauka Norveške i profesor je Političke filozofije na Univerzitetu u Oslu, u Norveškoj. Autor je dvadesetak knjiga i stotina naučnih radova i eseja u kojima izučavao pojam zla.


Na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava profesoru Vetlesenu Univerzitet u Sarajevu je 2015. godine dodijelio Nagradu za mir i progres. Vetlesenovi naučni eseji su nastojanje da se nauka koristi za razumijevanje provala barbarstva i zapretanih zločinačkih instikata koji završavaju genocidom.
Svi njegovi radovi imaju osnovni cilj, a to je razumijevanja uzroka, ciljeva i razmjera genocida, te prevencije genocida kao zločina i zla najvišeg ranga.

(Tuzlainfo.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu