petak, 17 Maj 2019 09:10

Tomislav Ljubić odbacuje optužbe Ružice Jukić: Ona nema kredibilitet!

1705 ljubic

Glavni  tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić komentarisao je jučerašnje izjave potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružice Jukić, koja je govorila o umiješanosti Američke ambasade u rad domaćeg pravosuđa. Tvrdi da je Ružica Jukić ta koja nema kredibilitet.

Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tuzlanskog kantona, odbacuje navode Ružice Jukić. Kaže, bio je najbolje rangirani na intervjuu za čelnika Tužilaštva TK-a. Nakon što je otišao na sastanak u Američku ambasadu, a to su saznali u VSTV-u, Ljubić je ekspresno dobio disciplinsku tužbu. Za sve to krivi Ružicu Jukić i kaže da ona nema neophodne kvalifikacije.

- Ona ima svega osam godina rada u sudovima na području Tuzlanskog kantona na osnovnoj nadležnosti sa 56 godina. Sa svojih 60 ja imam 40 godina rada. Proglasiti suce Gorana Nezirovića i Branka Perića trećerazrednim službenicima je bez presedana. To je zločin - kaže Ljubić.

I dok se bh. pravosuđe bori da izađe iz političkih okova, Ružici Jukić otvorenu podršku dao je prvi čovjek u našoj državi Milorad Dodik.

- Želim da podržim potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u njenoj ocjeni. To je principjelno pitanje i to nema veze s animozitetima koji, naravno, negdje i postoje - kazao je Dodik.

Tomislav Ljubić kaže da je VSTV otuđeni centar moći koji donosi odluke po vlastitom nahođenju.

- Oni svojim radom u toj izloliranosti potpuno onemogućavaju profesionalnu zajednicu od 1.500 tužitelja i sudaca da se odrede prema rješenjima koje su oni ponudili. Ne bojim se hejtera, mediokriteta, prosječnih ljudi koji kad izađete iz njihovog prosjeka onda imate problem. Ja se hvalim da sam izvan tog prosjeka. Ne libim se to da kažem i nisam ucijenjen ovom pozicijom - poručuje Ljubić.

Iz Transparency Internationala u BiH, koji su radili praćenje procesuiranja organizovanog kriminala i korupcije, a među njima je i rad tužilaštva kojim Ljubić rukovodi, kažu da je primjetan manjak krivičnih prijava.

- Kantonalno tužilaštvo u Tuzli bilježi nešto više optužnica u 2017. u odnosu na prethodni period, ali je isto tako u 2017. godini primjetan pad broja istraga za krivična djela korupcije. Tako da se podaci ne razlikuju u odnosu na druga tužilaštva - navodi Uglješa Vuković, istraživač u Transparency internationalu BiH.

I drugi poznavaoci stanja u pravosuđu tvrde da brojne stvari moraju biti hitno  promijenje. Kažu, više i bolje može raditi i Tužilaštvo BiH.

- Vidjeli smo od tog izbora koji je okončan krajem januara, evo skoro smo na polovici godine, nema nikakav suštinski pomak u procesuiranju ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije - ocjenjuje Denis Džidić, urednik Detektor.ba.

Tužilac Ljubić tvrdi da već postoji radna verziju izmjena Zakona o VSTV-u, te da treba izvršiti pritisak na političke zvaničnike za usvajanje izmjena. Očito, zasad članovima VSTV-a to nije u interesu.

(TI/Federalna.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu