srijeda, 15 Maj 2019 20:08

Na radost kolektiva i korisnika: Adaptirana sala NUB " Derviš Sušić " Tuzla

1505 sala nub

Narodna i univerzitetska biblioteka " Derviš Sušić" Tuzla osnovana je u proljeće 1946. godine. Od početka osnivanja pratila su je česta suočavanja sa nedaćama neadekvatnog smještaja, te česte selidbe sve do 1991. godine kada je smještena u stari dio grada, nadomak gradskog parka, gdje se i danas nalazi. Objekat u kojem egzistira Biblioteka izgrađen je davne 1894. godine, a adaptiran 1986. godine. 
Tokom proteklih godina postepeno su adaptirana pojedinačna odjeljenja Biblioteke, dok su u salu ulagana minimalna sredstva. Također, prostor je bio i više puta poplavljen što je dodatno narušilo izgled same sale i zahtijevalo je njenu potpunu adaptaciju. 


- Krajem 2018. godine, a nakon što je Biblioteka dobila saglasnost za adaptaciju sale od Grada Tuzle kao jednog od njenih suosnivača i vlasnika zgrade, započet je projekat njene adaptacije. Obzirom da je Biblioteka raspolagala sa skromnim i nedovoljnim finansijskim sredstvima, zatražena je pomoć od privatnih firmi na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona za pomoć i podršku u realizaciji ovog značajnog projekta. 
Na našu veliku sreću i zadovoljstvo, privrednici su iskazali veliko razumijevanje i podršku ovom projektu, te je ukupno devet firmi pomoglo njegovu realizaciju kroz donaciju opreme, sredstava za rad i materijala, te kroz podršku u određenim radovima i sanacijama. Zahvaljujući njihovoj podršci i nesebičnim donacijama, te zalaganju nekolicine zaposlenika Biblioteke, projekat je uspješno realizovan - kazala je direktorica Mirna Trifković.

U okviru adaptacije i opremanja sale izvršeni su sljedeći radovi: ugradnja novih podnih površina, zamjena unutrašnje dotrajale stolarije novom plastičnom i aluminijskom, adaptacija unutrašnjih zidova sale i hodnika, opremanje sale novom opremom i namještajem (stolice, sto, govornica i plakari), ugradnja nove led rasvjete, izmjena topljivih osigurača i postavljanje novih automatskih sa novom sklopkom, te su postavljene dekoracije u sali i hodniku.


Ovim putem kolektiv Biblioteke se zahvaljuje donatorima na njihovim nesebičnim donacijama, a to su:„Mix Maestro“ d.o.o. Tuzla; „Ado-plast“ d.o.o. Živinice; „Termoglas“ d.o.o. Živinice;  „Eurobau“ d.o.o. Živinice; „Deling“ d.o.o. Tuzla; „Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla; „Herceg“ d.o.o. Srebrenik;
„Babilon“ d.o.o. Tuzla; „Off-set“ d.o.o. Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu