VIDEO / Počela rekonstrukcija i nadogradnja zgrade Muzeja istočne Bosne

by nedim
| 21:23

Počela je sanacija zgrade Muzeja istočne Bosne Tuzla, za koju je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 150 hiljada KM. Grad Tuzla je u isti cilj uložila dodatnih 100 hiljada KM. Ovo je početak ulaganja u jednu od najvažnijih ustanova kulture za građane Tuzlanskog kantona, koja čuva 30 hiljada eksponata, te svjedoči o kulturno-historijskoj baštini, ali i o jedinstvenom identitetu naroda Bosne i Hercegovine, piše RTVTK.

Novac koji je Vlada TK usmjerila ka Muzeju, odmah je iskorišten, kaže za RTV TK Ljubiša Veljković, direktor JU Muzej istočne Bosne Tuzla, a novac koji je izdvojio Grad Tuzla, još uvijek nije utrošen. Prioritet je bio nastavak radova na nadograđenom dijelu, koji je izgrađen prije 10 godina.

– Pri kraju smo sa fasadom. Treba još da okrečimo i da se stakla postave. Sa te dvije stavke koje će biti gotove u narednih 10-tak dana, Muzej će napokon imati gotovu fasadu – naglašava Veljković.

Nakon završetka planiranih radova radnici Muzeja konačno će imati savremene uslove rada, jer godinama to nisu imali. Zimi je najgore, jer ova zgrada do sada nije imala ni grijanja. Bit će uvećan i galerijski prostor.

– Što će nam omogućiti da konačno imamo stalnu postavku, koju nećemo dirati. Tako da dobijamo, ne samo uvećanje galerijskog prostora i dobijamo povoljne uslove za rad, a zgrada dobija i savremen izgled muzeja kakav bi trebao da bude – dodaje Veljković.

Rekonstrukcija Muzeja istočne Bosne za Vladu Tuzlanskog kantona je prioritet, kaže Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK te će i u ovoj godini biti ulaganja.

– I ove godine Budžetom su predviđena sredstva za opremanje nadograđenog dijela Muzeja istočne Bosne, kao i rekonstrukciju postojećeg objekta koji je u jako lošem stanju. Kada je u pitanju Ministartvo kulturu, sport i mlade TK, svi projekti vezani za Muzej istočne Bosne imaju potpunu podršku, jer smatram da je to od velikog značaja za kulturu TK – ističe Mijatović.

Malim koracima zgrada Muzeja istočne Bosne može biti rekonstruisana u vrlo kratkom vremenu, a namjera je da se ova institucija otvori za posjetitelje i predstavi javnosti vrijedne eksponate, koji svjedoče o kontinuitetu života na ovim prostorima, od prahistorije pa do danas. /RTVTK/