Biblioteka Derviš Sušić: Obilježena 150. godišnjica rođenja Mahatme Gandija

by nedim
| 11:05

Predavanje povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija na temu: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, održano je u petak 10. maja u našoj Biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva.

Na predavanju je govorila Barbara Milošević – Mujić, po struci pravnica i filozof, inače voditeljica UG Nova Akropola iz Sarajeva. 

Na samom kraju ove lijepe večeri, direktorica Biblioteke Mirna Trifković i gospođa Milošević – Mujić, razmijenile su simbolične poklone, te su dogovoreni novi edukativni susreti također u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva. Domaćin svih predstojećih predavanja biti će naša Biblioteka.

“Može biti da će generacije koje dolaze teško moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj Zemlji.” kazao je Albert Einstein o Mahatmi Gandhiju na njegov 70. rođendan. 

Njegov doprinos ljudskom rodu ne mjeri se mjerilima XX. stoljeća nego mjerilima kompletne ljudske povijesti. Od ranih dana kao advokat za ljudska prava u Južnoj Africi, do kasnije uloge osloboditelja Indije, Mahatma Gandi je bio utjecajan lider koji je dao primjer života posvećenog većem dobru.

Na predavanju je bilo riječi o Gandiju kao čovjeku koji je vodio herojsku 30-godišnju borbu “samo” sa snagama nenasilja, hrabrosti i ljubavi i na kraju je doveo Indiju do oslobođenja od britanske vladavine 1947. godine.

Na predavanju je govoreno o tome kako je Gandi postao jedan od najvećih političkih i duhovnih lidera koje je svijet ikad imao? Kako je primljena učenja i znanja pretvorio u mudrost življenja? Šta bi Gandi činio danas da je na našem mjestu ili kako svako od nas može biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu?

(Tuzlainfo.ba)