Doza zdravlja (45): Kolumna nutricionistice mr.sci. Marizele Šabanović

by admin
| 9:00

Nova godina

Piše: Mr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica  –    [email protected]

Nekako na početku godine imamo potrebu da mijenjamo mnogo toga. Želimo nove stvari, imamo nove ili pak stare odluke koje ponavljamo i odgađamo. I uvijek, tu je odluka o zdravijem načinu života, posebno zdravijoj prehrani. Prošle godine sam pisala o tome, znaju oni koji redovno čitaju kolumne, ali nekako imam potrebu neke stvari ponoviti i dodati nešto novo.

Zdrava prehrana je prije svega odluka na kojoj se mora istrajati i raditi. Na početku je možda teško, ali vremenom usvojene navike postaju dio života i ne primjećujemo kada smo slatkiše zamijenili voćem, smanjili unos masnoće, uveli više bijelog mesa i ribe u prehranu, prženje zamijenili kuhanjem ili dinstanjem. Popis je dug i može se naći bilo gdje. Međutim, ono što morate pronaći u sebi je puno bitnije. Treba naći snagu i želju da se stvari pokrenu, ne ostavljati za sutra i sledeći ponedjeljak. Prvi korak je uvijek najteži. Uvijek ističem tu vezu prehrane i odluke, misli. Postoji naučna opravdanost za to, jer naše misli oblikuju naš život. Zato svaki preobražaj i počinje u mislima, svaka odluka je prvo misao pa djelo.

Hrana ne smije biti lijek za probleme, ne smije biti utjeha i bježanje od stvarnosti. Hrana je poklon samom sebi i ljudima koje volimo. Neka taj poklon bude što bolji. Sa druge strane, hrana koja se ne preporučuje, poput slatkiša, životinjske masnoće, ne utiče samo na naš izgled i debljinu nego i na psihičko stanje. Već dugo se zna da određene komponente hrane mogu dovesti do hemijske neravnoteže u organizmu, što za posljedicu može imati depresiju i anksioznost. Svi znamo da se emotivni problemi lijepo „zakrpe“ čokoladom, jer naše tijelo prirodno traži stimulatore centralnog nervnog sistema, koji će pomoći proizvodnji tzv. hormona sreće – serotonina.

Postoji još mnogo primjera, ali je ovaj nekako najbliži svima. Nadam se da je ovo potaklo na razmišljanje o kakvom začaranom krugu se radi i da je svako od nas poseban, sa posebnim potrebama i navikama. Slušajte sebe, uvažite savjete koje čitate i ovdje ali i na drugim mjestima i odlučite da malo više poklanjate sebi svaki dan, jer to je nešto što će se sigurno vratiti dobrim.

I na kraju, možda i nisam rekla nešto novo, ali sam ponovila i stavila na jedno mjesto najbitnije. I dalje ću nastaviti da pišem jednostavne savjete za zdraviju prehranu i truditi se da velike stvari kažem razumljivo i blisko svima.

Sretna vam Nova godina!

0101 marizela sabanovicO autorici:

Mr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica, rođena je u Tuzli, gdje je završila Osnovnu i Srednju Medicinsku školu. Nakon završene srednje škole upisuje se na Tehnološki fakultet, Odsjek prehrambeni. Diplomirala je 2004. godine kao Zlatni student. Tokom studija bila je i stipendistica njemačke fondacije Heinrich Boll. Postdiplomski studij upisala je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, na modulu Bromatologija i nutricionizam. Magistarski rad pod nazivom „Uticaj prehrane i fizičke aktivnosti na stanje uhranjenosti u adolescenata“ odbranila je u aprilu 2011. godine i time stekla zvanje magistar farmaceutskih znanosti iz oblasti bromatologije i nutricionizma. Angažovana je kao spoljna saradnica u zvanju više asistentice na predmetu Bromatologija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Stručna saradnica je iz oblasti nutricionizma mjesečnog magazina „Ljepota i zdravlje“.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.