Zatvoreni Napretkovi dani u Tuzli: Publika uživala u djelima Međunarodne likovne kolonije “Breške”

by Tuzla Info
| 12:00

Izložba slika nastalih na XXII. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Breške” otvorena je večeras u Galeriji “Kristian Kreković” u Tuzli. Bila je ovo ujedno i posljedna aktivnost u okviru manifestacije Napretkovi dani u Tuzli, koja je u proteklom razdoblju donijela niz kulturnih sadržaja u grad soli.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, ovom prilikom je istaknuo da je Likovna kolonija “Breške” jedan je od najznačajnijih projekata HKD Napredak, ne samo tuzlanske podružnice, već i unutar cjelokupne Napretkove obitelji.

“Ideja da izložba s prošlogodišnje Kolonije bude početkom naredne kalendarske godine, nekako je došla spontano, jer smo željeli da priča o Breškama ne završi na ljeto i da se onda godinu dana o Breškama ne priča, nego smo željeli da priča o Breškama kontinuirano ide. Mislim da publika uistinu ima što vidjeti”, rekao je Kovačević za Hrvatski glasnik.

Međunarodna likovna kolonija “Breške” već je prepoznatljiv brend u cijeloj zemlji.

“Dvadeset i dvije godine nije malo i zaista smo ponosni. Vjerujte mnogo smo konekcija ostvarili s ljudima iz različitih krajeva Europe. Plodovi Kolonije su višestruki”, dodao je Kovačević.

Podsjećanja radi, dvadesetdrugi međunarodni susreti “Breške” prošle godine su uspjeli okupiti umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije, iza kojih je ostalo 28 prekrasnih djela inspiriranih prirodnim ljepotama Brežaka.

Na izložbi u Galeriji Kristian Kreković predstavljeni su radovi četrnaest umjetnika. Neki od njih su: Kristina Livančić, Marija Krivić, Saša Zečević, Katarina Galić, Mehmed Klepo, Rebeka Abdagić, Trpimir Grgić, Davor Paponja, Ivan Perak, Aleksandar Marković, Marina Trogrlić, Merima Ibrišimović, Merima Turbić Mahmutović i Vinko Lamešić.

Umjetnici su galeriju ispunili s 28 djela, različitih tematika i stilova, obojenih pastelnim bojama, oslikanih ekspresivnim potezima, ispunjenih snažnim linijama, ali i u naznakama tamnih nanosa. Umjetnici su inspiraciju pronalazili u noćnim morama, u snovima ili ipak u mašti, dok su drugi prikazali neviđene ljepote prirode kojom su bili okruženi.

Marina Trogrlić sudionica je Kolonije već duži niz godina.

“Ljepota Kolonije ogleda se u tome da su umjetnici u mogućnosti da razmjenjuju iskustva. I za ovu, posljednju Koloniju, mogu reći da je bila spoj mladosti i iskustva. To je prilika da se umjetnici susreću i druže u jednom lijepom ambijentu. Usvajamo nova saznanja od umjetnika koji dolaze van granica naše zemlje, a oni su isto tako u prilici da se upoznaju s onim što mi radimo ovdje u Tuzli”, kazala je profesorica Marina Trogrlić za Hrvatski glasnik.

Veliku potporu ovoj Koloniji oduvijek su pružali franjevci.

“Već 22 godine, Franjevački samostan zajedno s Napretkom organiziraju Međunarodnu likovnu koloniju koja se održava na Breškama. Treba reći da je ova kolonija postala i svjetski priznata, jer na njoj sudjeluju neka od najprepoznatljivijih umjetničkih imena. Za nas je ovo jedan osobit trenutak, jer za nas 22 godine nisu malo, a evo publika ima priliku vidjeti što su sve umjetnici radili tjedan dana na Breškama”, rekao je za Hrvatski glasnik gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Željko Nikolić.

Inače, u Gradu Tuzli i Tuzlanskom kantonu Međunarodna likovna kolonija “Breške” prepoznata je kao projekt od značaja i za grad i za kanton, a trud i zalaganje članova Napretka u organizaciji, prepoznali su i umjetnici koji duži niz godina dolaze i sudjeluju na likovnoj koloniji.