Nova vlast u TK aktivna: Poznato ko predlaže mandatara, sutra sastanak sa direktorima preduzeća i ustanova

by nedim
| 15:07
1106 skupstina

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona formirana je nova većina, a što je rezultiralo novom imenima u skupštinskom rukovodstvu i pad Vlade Kadrije Hodžića.

Novi – stari predsjednik Skupštine je Žarko Vujović (SD BIH), a potpredsjednik Boris Krešić (DF), dok je na mjestu druge potpredsjednice ostala Lejla Vuković (SBB).

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SDBiH), te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić.

Do imenovanja nove Vlade ministarstvima će rukovoditi sekretari, a mandatara će imenovati SDA.

– Kao stranka sa najviše mandata u novoj većini, SDA treba da predloži novog mandatara. Nakon što to urade, deset dana pred zakazivanje sjednice na kojoj će se glasati o imenovanju novog saziva Vlade mandatar treba ponuditi imena svih ministara. Očekujem da će to biti brzo, jer nema razloga da se sa tim odugovlači – rekao nam je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Vujović je za sutra zakazao sastanak sa sekretarima ministarstva, a nakon njih i sa direktorima javnih ustanova i preduzeća.

– Želim im poručiti da rade odgovorno i u skladu sa zakonom, jer život i normalni tokovi u kantonu  ne smiju stati – poručio je Vujović.

Podsjećamo, da je za nešto više nešto više od godinu bivša vlast u TK smijenila više stotina ljudi s raznih pozicija. U većem broju su te smjene bile nezakonite pa je pravobranilaštvo TK  izgubilo 403 slučaja u dvije godine, a prema nekim procjenama oko 600 tužbi je posljedica rada bivše Vlade TK.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.