Priča iz Kladnja: Privreda i turizam u razvoju, svi čekaju brzu cestu

by nedim
| 11:22

Iako je za mnoge Kladanj prolazna stanica na putu od Tuzle prema Sarajevu, ovaj gradić s 11 hiljada stanovnika živi život punim plućima. U samom središtu grada nalazi se jedna od najvećih tvornica namještaja u Bosni i Hercegovini gdje je zaposleno 350 ljudi, a koji proizvode za europsko tržište i rade za poznate brendove, piše BHRT.

JASMINKA HADŽIABDIĆ, izvršna ravnateljica tvornice namještaja

„Proizvodi iz naše fabrike odlaze na tržište cijelog svijeta. Znači dio namještaja koji proizvodimo za IKEU ide direktno u Ameriku, Australije, Japana. To su jako zahtjevna tržišta, i kada takvo jedno tržište možete zadovoljiti onda ste vi sigurno stručnjak u svom poslu. Ja vjerujem da mi to jesmo i to pokazuju rezultat“.

Samo nekoliko stotina metara dalje, još jedna tvornica. Konfekcije. Ovdje se proizvodi najkvalitetnija radna oprema, također za europsko tržište.

MUHIDIN MAŠIĆ, tvornica prerade tekstila

„Živio sam pet godina u Njemačkoj. Supruga i ja smo se vratili 1997 godine. Ono da budem neskroman, hvala Bogu uspjeli smo. Treba dosta truda treba dosta zalaganja, treba dosta ličnog odricanja. Ali zaista ima prostora, ima potencijala u ovoj našoj državi. Zašto mi ne bismo pokazali da ima potencijala, evo kao što je ova naša mala firmica“.

A upravo u Kladnju se nalazi jedino skijalište na području Tuzlanskog kantona i Posavine, na planini Konjuh koje postaje sve prepoznatljivije i atraktivnije među ljudima. A mnogo je i drugih turističkih potencijala.

DRAGANA ČAUŠEVIĆ, ravnateljica Javnog poduzeća Karaula

„Bezbrojno mnogo razloga ima da se dođe, od prirodnih ljepota, četinarskih šuma, izvora pitke vode. Znamo svi za mušku vodu koja je poznata po svojoj ljekovitosti. Imamo ljekobilje, zatim kulturno historijskog naslijeđa koje nas prati, djevojačka pećina, skoro otkriveni rimski put do najsavremenijih avanturističkih i alpinističkih staza“.

No, ono što ovdje ljude najviše boli jeste što dugo najavljivana izgradnja brze ceste Tuzla Sarajevo nikada nije zaživjela što Kladanj stavlja po strani svih razvojnih projekata. Načelnik Kladnja smatra da je zbog toga ovaj grad žrtva politike te apelira:

JUSUF ČAVKUNOVIĆ, načelnik Općine Kladanj

„Puno je obećanja, puno najava, ali stvarne aktivnosti nema na terenu. Apleujem na sve sudionike koji donose ovu odluku, pogotovo apelujem političke predstavnike s područja TK da ulože napore bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Da konačno magistralna cesta Tuzla- Sarajevo bude modernizirana i bude prije svega od koristi za građane, a i za privrednike“.

No, Kladanj ima potencijal za još neke velike gospodarske projekte na čemu će se u budućnosti i raditi. Kako bi mladi ostajali, a ne odlazili./Izvor: BHRT/Maja Nikolić

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.