Ima li kraja poskupljenjima: Pogledajte nove cijene nekih proizvoda koje svakodnevno koristimo

by Tuzla Info
| 15:49

Poskupljenjima hrane i energenata čini se, nema kraja. Zbog neusvajanja budžeta u Federaciji, poljoprivrednici su najavili novi rast cijena domaćih proizvoda. Kažu, sve je to rezultat poskupljenja repromaterijala za poljoprivredu, ali i neisplaćenih poticaja, koje poljoprivrednici ne mogu dobiti zbog toga što budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.

“Proljetna sjetva je na pragu, a mi još nismo dobili poticaje. Dom naroda je budžet vratio u javnu raspravu, pa su nam obećali još sredstava za poticaje. Bez obzira na to, repromaterijal je znatno poskupio pa samim tim i mi ćemo morati dići cijene, nažalost sve preko leđa građana” – kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije.

Bićo dodaje da su poljoprivrednici prošle godine za jedan hektar pšenice trebali izdvojiti oko 1000 KM, a ove godine im treba 2700 KM, što je ogromna razlika, pa samim tim, kaže Bićo doći će do poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda.

Da su poljoprivredni proizvodi već ranije poskupjeli svjedoči i fotografija cijene krompira koju smo napravili u jednom od domaćih marketa. Prošle godine kg krompira koštao je između 0.50 i 0.90 feninga. Sada ta cijena prelazi 1 KM.

Nove cijene i drugih proizvoda svakoga dana možemo vidjeti u marketima širom BiH. Litar mlijeka Meggle donedavno je koštao između 1 KM i 1.40 KM, a sada već prelazi 1,5 KM, u šta smo se i sami uvjerili.

Među proizvodima koji spadaju u osnovne životne namirnice najviše je poskupjelo suncokretovo ulje. Prošle godine u ovom periodu litar ulja je koštao manje od 2 KM, sada košta više od 3,5 KM.

Poskupjelo je i meso i to sve vrste, od piletine do teletine.

Skuplja je i tjestenina. Makarone koje su donedavno bile među najjeftinijim proizvodima sada također imaju nove cijene, zavisno od proizvođača.

Skuplja je i kafa, šećer, ali i skoro svi drugi proizvodi koje svakodnevno koristimo u našoj ishrani. Stručnjaci kažu da država može reagovati i zaustaviti rast cijena kako osnovnih životnih namirnica tako i goriva, kao što su to učinile Hrvatska i Srbija, međutim, vlasti u BiH još uvijek nisu napravile nikakve korake, osim onih koji vode sukobima. Pripreme su to za izbore, kažu analitičari, a kada uzmemo podatke o odlasku ljudi iz ove zemlje, postavlja se pitanje, čemu huškačka politika, jer na kraju, svakako neće imati ko glasati.

Dok se priprema teren za izbore, potrošačka korpa koja za januar iznosi više od 2300 KM će vjerojatno i dalje rasti, a građani će, kako se to narodski kaže, i dalje “sastavljati kraj s krajem”. /A.B./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.