Sastanak sa parlamentarcima: Boračka populacija traži povećanje naknada za 50 KM

by nedim
| 15:50

Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona organizovala je zajednički sastanak sa zastupnicima Predstavničkog i Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz TK. Razgovarano je o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH kao i Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Iz Koordinacije boračkih saveza TK ističu da su prije dvije godine ušli u proces izmjena i dopuna zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja. Zakon predviđa i povećanje naknada RVI i porodicama šehida i poginulih boraca.

– Mi smo u toj radnoj grupi dogovorili da osnovica za obračun invalidnine bude prosječna plata u FBiH iz prethodne godine. Trenutno je ona 867 KM za porodice šehida i RVI. Kada mi to saberemo to bi povećanje iznosilo oko 50 KM – ističe Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Povećanje traže i dobitnici najvećih ratnih priznanja TK, njih 464, kojima su Zakoni o uštedama i cenzusu, prije 12 godina, umanjili primanja za 10 posto.

– Dobitnik prve kategorije Zlatni ljiljani imaju primanja od 320,83 KM. Druga kategorija 160 KM i treća kategorija 64 KM – naglašava Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Borci od zastupnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz TK traže …

– Ukoliko u prijedlogu Vlade FBiH ne bude prijedlog obračunska osnovica iz prethodne godine da ulože amandman zajedno svi, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju i da traže da to bude prosječna plata iz FBiH – napominje Hasanović.

A zastupnici koji su prisustvovali današnjem sastanku pružaju podršku iznesenim zahtjevima Koordinacije boračkih saveza TK. /TI/RTVTK/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.