Saopštenje: GV Tuzla ignoriše proteste pet “ne-romskih” udruženja nacionalnih manjina

by nedim
| 19:00
0101209 tuzla dron

Gradsko Vijeće i uprava Grada Tuzla pokazuju izrazitu pristrasnost u pokazivanju različitih interesa za djelovanje nacionalnih manjina u Tuzli. Jedna od često isticanih karakteristika Grada Tuzla je njena multinacionalnost koja se ogleda u praktičnom djelovanju udruženja koja okupljaju nacionalne manjine, ali ne i u praktičnom dokazu da Grad Tuzla podjednako štiti interese svih nacionalnih manjina, navodi se na početku u saopštenja koje potpisuju predsatavnici pet udruženja nacionalnih manjina iz Tuzle.

U saopštenju se navodi:

Komisija Gradskog vijeća Tuzla koja egzistira (valjda) da bi štitila prava i interese nacionalnih manjina koje žive u Gradu zove se „Komisija za zaštitu prava nacionalnih manjina“.

U sastavu šestočlane komisije su ispred civilnog sektora isključivo predstavnici romske nacionalne manjine – Nedžad Jusić, Vahid Beganović i Larisa Čorbić – spisak članova komisije je dostupan na WEB stranici Grada Tuzla. Ostali članovi komisije su dva predstavnika političkih partija i jedan samostalni vijećnik.

Pet udruženja nacionalnih manjina u Tuzli iskazalo je nezadovoljstvo sastavom komisije i grupa je predložila da se naziv komisije promijeni u „Komisija za zaštitu prava romske nacionalne manjine“  jer sastav i djelovanje komisije ukazuje da se komisija bavi jedino i isključivo pitanjima romske nacionalne manjine (ne ulazeći u rezultate rada komisije sa kojom javnost praktično nije upoznata da postoji). Prijedlog sa potpisima pet udruženja, da se promjeni naziv komisije 24.6.2021. godine  zvanično je upućen Gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću i predsjedavajućoj Gradskog vijeća Nataši Perić.

Poražavajuća činjenica je da Gradska uprava nije NIKAD odgovorila na prijedlog pet udruženja, niti je prijedlog ikada bio razmatran na nekoj od sjednica Gradskog vijeća kome je, putem Nataše Perić, prijedlog upućen. Nataši Perić je dva puta upućen e-mail sa upitom o statusu prijedloga udruženja – nije odgovorila ni na jednu poštu.

Više stotina pripadnika nacionalnih manjina u Tuzli je izuzetno razočarano ignorantskim stavom Gradskog vijeća prema jednog grupi svojih građana. Na prostoru Grada Tuzla registrovano je i aktivno djeluje pet udruženja nacionalnih manjina – Albanaca (Dardania), Italijana (Rino Zandonai), Jevreja (Jevrejska opština Tuzla), Makedonaca (Ilinden) i Slovenaca (Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla), kao i nepoznat broj udruženja romske nacionalne manjine. Pet udruženja manjina bazirana su na članstvu, a udruženja okupljaju više od 500 građana Tuzle i okolnih mjesta. Pored članova udruženja, u Tuzli žive nezanemariv broj pripadnika nacionalnih manjina koji nisu organizovani u udruženja, a to su Česi, Nijemci, Mađari, Slovaci, Poljaci, Rusi, Ukrajinci i drugi.

Grad Tuzla svojim postupkom očigledno pokazuje da ne želi konfrontaciju sa vijećnikom Nedžadom Jusićem, legalno izabranim vijećnikom ispred romske nacionalne manjine. Nedžad Jusić svojim postupcima pokazuje da nije zainteresovan za problematiku drugih manjina, jer u svom mandatu nije zvanično pokrenuo niti jedno pitanje vezano za nacionalne manjine, osim za Rome za koje vrlo često ima inicijativa koje upućuje prema Gradu. Zato pripadnici nacionalnih manjina u Tuzli i ne smatraju da je Nedžad Jusić vijećnik koji zastupa interese svih nacionalnih manjina. A da ne zastupa interese svih manjina evidentno je u sastavu Komisije za zaštitu prava romske nacionalne manjine. Da apsurd Grada Tuzle bude veći, Vijeće je dozvolio da u sastavu Komisije budu tri člana pripadnika romske manjine koji su iz istog udruženja tj. Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla, a predsjedavajući komisije je, na opšte iznenađenje, Nedžad Jusić. Nije potrebna posebna inteligencija da se zaključi zašto je sastav komisije takav kakav jeste. Umjesto da se Grad pozabavi ispitivanjem načina formiranja komisije i imenovanja članova, Grad ignoriše prijedlog udruženja nacionalnih manjina. Tako zaključujemo da je GRADSKOM VIJEĆU TUZLE VAŽNIJI NEDŽAD JUSIĆ OD PET TUZLANSKIH UDRUŽENJA NACIONALNIH MANJINA.

Cilj našeg obraćanja je da javnost zna da je grupa od pet udruženja iskazalo nezadovoljstvo, ponudilo rješenje i ukazalo na neregularnost formiranja komisije unutar Gradskog Vijeća. A ukoliko vijećnici Gradskog vijeća smatraju da se udruženjima nacionalnih manjina u Tuzli nanosi nepravda, onda neka to i poprave.

Ujedno javnost obavještavamo da smo zajednički, kao grupa od pet udruženja nacionalnih manjina, uputili Timu za prevenciju korupcije Vlade TK zahtjev za ispitivanjem načina izbora članova Komisije za nacionalne manjine pri Gradskom vijeću Tuzla.

Saopštenje su potpisali:

Rizah Sokoli, albanska nacionalna manjina, udruženje Dardania

Tihomir Knežiček, italijanska nacionalna manjina, udruženje UGIP Rino Zandonai

Marina Rajner, jevrejska nacionalna manjina, Jevrejska opština Tuzla

Zoran Vlkov, Makedonska nacionalna manjina, udruženje Ilinden

Dragica Tešić, slovenačka nacionalna manjina, Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.