NLB web baner 770x95px 2

ponedjeljak, 15 April 2019 18:56

Prvi u BiH: Kompanija Bingo za proizvedena jaja dobila certifikat i oznaku “bez GMO”

1504 bingo jaja

Danas je u krugu Bingove farma jaja na Ciljugama kod Živinica upriličena svečanost povodom uručenja prvog certifikata po “bez GMO” smjernicama i “bez GMO” standardu za Dunavski region u Bosni i Hercegovini.

Kompanija Bingo tako je od danas postala prva u Bosni i Hercegovini čija konzumna jaja proizvedena na farmi Ciljuge osim HACCP i Halal certifikacije od danas imaju i “bez GMO” oznaku.

Emilija Stefanović, koordinator strateškog partnerstva sa Austrijskom razvojnom agencijom, Dunav Soja u izjavi za medije je kazala kako je ovo prvi takav prozivod na području BiH. “Oznaka koju će od danas nositi jaja kompanije Bingo znači da je kompletan proces proizvodnje od njive pa do trpeze kontrolisan i da je “bez GMO” kvalitete. Ovo je od velikog značaja obzirom da se radi o regionalnoj oznaci koja je jedinstvena za naš region. Ovo je značajno i zbog činjenice da je 90 % životinja u BiH i Evropi hranjeno GMO stočnom hranom i ovo je prvi proizvod za koji potrošač može da bude siguran da je u toku procesa proizvodnje korištena samo isključivo "bez GMO hrana” – kazala je Emilija Stefanović.

Direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH Džemil Hajrić uputio je čestitke kompaniji Bingo zbog odluke da krene u ovaj proces i uspješno ga okonča. “Ovime potrošači u BiH imaju izbor kakvu vrstu hrane žele da konzumiraju. Kompanija Bingo se prva odlučila da prođe kroz kompletnu proceduru do konačnog uručenja certifikata po “bezGMO” smjernicama za proizvodnju konzumnih jaja i to su učinili dobrovoljno, nije ih zakon na to obavezao. Ključna stvar na ovoj farmi jeste što će biti korištena soja koja nije genetski modificirana u procesu proizvodnje jaja. Ovo je svakako dobar potez jer je u toku procedura da se nakon mogućnosti izvoza mesa peradi iz BiH omogući i izvoz konzumnih jaja u zemlje EU” – rekao je Džemil Hajrić.

Rukovodilac Bingove farma jaja na Ciljuguma Nedim Begić prilikom današnje svečanosti istakao je da Bingo osim što je lider u sektoru trgovine postaje i lider u sektoru proizvodnje. konzumnih jaja na našoj farmi nije korištena niti jedna sirovina koja je genetski modificirana. Cjelokupan proces je trajao oko godinu dana jer je svu proizvodnju bilo potrebno uskladiti sa smjernicima koje je propisala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine odnosno smjernicima za bez GMO proizvodnju. Inače, Farma koka nosilica u Ciljugama broji 32 uposlena radnika, a u prosjeku dnevno proizvedu i upakuju oko 150.000 komada jaja koje plasiraju kroz lance marketa Bingo širom Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu