Zašto je važan sutrašnji dan: Pokrenuti pregovori o formiranju nove većine u Skupštini TK

by nedim
| 14:08
0101 skupstina tk

Opozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona intenzivno obavlja razgovore kako bi omogućili podršku 18 poslanika/poslanica, te izglasali nepovjerenje vladi Kadrije Hodžića.

U razgovorima sa predstavnicima tri najjače opozicione stranke u Tuzlanskom kantonu, potvrđeno nam je da su razgovori intenzivirani, ali niko od njih nam to zvanično, u vidu izjave medije, nije želio i potvrditi.

Ono što je pokrenulo ponovnu priču o smjeni vlasti u Tuzlanskom kantonu, je pomirenje dvije struje unutar SDA Tuzlanskog kantona, koje bi trebalo biti ozvaničeno na predstojećoj Skupštini SDA Tuzlanskog kantona, a čemu će prethoditi sutrašnja sjednica Izvršnog odbora KO SDA TK.

Izvjesna dogovorena podjela vlasti unutar kantonalne organizacije SDA pred formiranje lista za predstojeće izbore, između sadašnjeg rukovodstva koje predvodi Fahrudin Skopljak i dijela do sada nezadovoljnog članstva čiji su najistaknutiji predstavnici Bego Gutić i Aburahman Hodžić, homogenizirat će najjaču političku partiju u TK.

Jedinstvo po pitanju izbora koalicionih partnera unutar devet skupštinskih zastupnika iz redova SDA je bio preduslov da bivša većina krene u proces oduzimanja poluga vlasti iz ruku političkih oponenata, prije svega PDA i SDP, koji drže većinu nainteresantnijih pozicija u Tuzlanskom kantonu.

Ukoliko se “pomirenje” unutar SDA TK i ozvaniči,a pregovori sa koalicionim partnerima budu konkretizovani, novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona će činiti SDA, SD BiH, S BiH, DF, nezavisni poslanik Smajo Mandžić, te dvije/dva poslanice/poslanika, iz dvije stranke, koje bi “preletile” u novu većinu.

Podsjećamo, stabilnost sadašnje većine u Skupštini TK je dodatno uzdrmana američkim sankcijama osnivaču PDA Mirsadu Kukiću, te obznanjivanjem moguće trgovine političkim uticajem pri zapošljavanju u UKC Tuzla, što je u javnosti uveliko uticalo na kredibilitet i Vlade TK i SDP-a koji od dolaska na vlast najavljivali snažnu borbu protiv korupcije u javnom sektoru. /A. V./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.