NLB web baner 770x95px 2

ponedjeljak, 15 April 2019 19:02

UNTZ: Upriličen Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta

1404 italijansi istrazivaci

Danas je u Rektoratu Univerziteta u Tuzli održan Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta UNTZ.

Ovaj dan obilježava 500-tu godišnjicu smrti Leonarda da Vincija, a događaj je organizovala Ambasada Republike Italije u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnog istraživanja i unapređenja izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.

Istovremeno je održan i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje su se učenici mogli upoznati sa mogućnostima studiranja na ovom Fakultetu, a sve u sklopu konkretnog i jako interesantnog druženja sa vrhunskim naučnicima iz Italije i BiH.

Događaj je na Univerzitetu u Tuzli počeo inauguracijom izložbe fotografija u čast slavnog fizičara i nobelovca Enrika Fermija (1901-1954) od strane Nj. E. Nicola Minasija, Ambasadora Republike Italije u BiH i Nj. E. Prof. Dr. Nermine Hadžigrahić, rektorice Univerziteta u Tuzli.

Osim izložbe, upriličeno je naučno-popularno predavanje Prof. Salvatorea Capozziella sa Univerziteta u Napulju “Federico II, kao i dvije panel diskusije sa različitim temama.

 (Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu